Duchovní hudba v kostele sv. Rocha zahájila Nekonvenční žižkovský podzim

21. 9. 2011

Letos už po patnácté bude na mnohdy netradičních místech Žižkova a Vinohrad po dva měsíce znít hudba. Ve třetí městské části se tak od 20. září do 24. listopadu odehrají koncerty pořádané v rámci mezinárodního hudebního festivalu Nekonvenční žižkovský podzim, jehož zakladatelem a pořadatelem je violoncellista a docent Hudební fakulty AMU Jiří Hošek.

 

Slavnostní zahájení festivalu, který je pořádán za finanční podpory městské části, se odehrálo v úterý 20. září v kostele sv. Rocha na Olšanském náměstí, který rozezněla duchovní hudba. Zaposlouchat se do písní v podání komorního sboru En Arché pod vedením sbormistra Vojtěcha Jouzy, který zde předvedl skladby z děl autorů Johanna Sebastiana Bacha, Georga Philippa Telemanna, Igora Stravinského, Bohuslava Martinů a dalších, přišli také starostka Vladislava Hujová se svým zástupcem Jiřím Matuškem. Úvodního slova a přivítání posluchačů se vedle paní starostky ujal také farář Miloš Szabo a zakladatel festivalu Jiří Hošek.

Další koncert je připraven hned na čtvrtek 22. září v aule základní školy Jaroslava Seiferta, na kterém si posluchači budou moci připomenout 110. výročí narození tohoto básníka. Program, ve kterém zazní nejen hudba, ale také Seifertovy verše začíná v 17.00 hodin a opakovaně pak proběhne ještě v 19.30 hodin.

Jedním z vrcholů letošního festivalového dění bude představení „Slavnostní zpívající fontána“  nastudovaná ke 130. výročí povýšení Žižkova na město. Hudebně-divadelně-vodní show na motivy Erbenovy Kytice s hudbou Radima Hladíka se uskuteční v den státního svátku 28. září od 20.00 hodin na náměstí Jiřího z Poděbrad.

Při příležitosti dalšího státního svátku, tentokrát 28. října, se ve Slavnostní síni Národního památníku na Vítkově od 16.30 hodin uskuteční varhanní koncert. Patnáctý ročník hudebního festivalu Nekonvenční žižkovský podzim pak vyvrcholí 24. listopadu v 19.30 hodin závěrečným koncertem Jihočeské komorní filharmonie ve Vencovského aule Vysoké školy ekonomické, kde zazní skladby Wolfganga Amadea Mozarta, Petra Iljiče Čajkovského a Ludwiga van Beethovena.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme