Zamyšlení nad korupcí v ČR – globální ostuda

Bob Matuška

 

V roce 2009 podpořilo Ministerstvo zahraničí ČR v rámci Programu transformační spolupráce ČR protikorupční aktivity v Gruzii. Zajisté se jedná o chvályhodnou aktivitu a tom bych nerad polemizoval.

Po srovnání žebříčku míry korupce v jednotlivých zemích pro rok 2009, který vydává Tranparency International, zjistíme, že Gruzie je pouhých 15 příček za Českou republikou. Patnáct příček může někomu připadat jako obrovský rozdíl, avšak je dobré si připomenout, že v Gruzii v roce 2008 došlo k válečnému konfliktu, přičemž se dá skoro tvrdit, že země, ve kterých probíhá válečný konflikt nebo tento konflikt byl nedávno ukončen, mají obecně horší bilanci ve výsledcích míry korupce. Česká republika se společně s Litvou umístily na 52. místě. Před nimi jsou země jako je Uganda, Botswana nebo také Polsko (o jednu příčku) a Estonsko (na 27. místě).

Uplynulý víkend jsem se setkal s několika cizinci, Australany, kteří mi vyprávěli, že v současné době v Gruzii probíhá kampaň, se kterou se země snaží oslovit zahraniční investory. Kampaň se jmenuje: „Georgia says no to corruption" - „Gruzie říká ne korupci." Pátral jsem na internetu, abych se o kampani dozvěděl více, ale bohužel neúspěšně. Objevil jsem jen některé zprávy z března 2010 o tom, že situace se má v Gruzii ohledně korupce lepšit, ale kdo ví. Přesto jsem si zapamatoval slova těchto Australanů, kteří v České republice podnikají a kteří jednoznačně potvrdili, že zde podnikání není levné i proto, že stále někdo čeká něco do kapsy a že jim zde chybí oficiální prohlášení hlásající „NE KORUPCI!" Nejsou to někteří „oni" na koho se nahlíží, že jsou zkorumpovaní, ale tohle je skutečně problémem naší země. Politické strany, které zatím byly u kormidla, nás dovedly na 52. místo v žebříčku hanby.

Domnívám se, že se zatím nemusíme snažit přilákat zahraniční investory tak usilovně, jako Gruzie, ale jsem přesvědčen o tom, že bez tohoto „kapsovného" by se mohlo lépe podnikat všem. Je jen otázka, zda je problém pouze v lidech nebo v celém systému. Je ale zřejmé, že naše umístění na 52. místě skutečně nebude pouze v jednotlivcích, ale svou zásluhu na tom určitě ponese také systém. Obávám se, že v případě rozšíření regulace života a podnikání v ČR bude vytvořen prostor pro další kapsy. Pevně věřím, že TOP09 dokáže Českou republiku v žebříčku hanby posunout na lepší pozice, za které již nebude třeba se stydět.

Bob Matuška

 

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme