Záměry pro příští volební období

20. 7. 2014

V naší regionální organizaci TOP09 se nastavením volebního programu zabýváme již od podzimu 2013. Každý z nás má bohaté sociální vazby na Praze 2 a tak jsme se ptali i debatovali mezi sebou. Ukázalo se, že spojovacím tématem těchto voleb je kultivace veřejného prostoru, protože v něm se setkáváme, řešíme, to co je potřeba, veřejný prostor ovlivňuje náš soukromý život. Ve školství a kultuře za sebou máme i dobré výsledky práce našich radních.

Sociální oblast: TOPku mnoho občanů pokládá za asociální stranu, po působení pana Drábka na MPSV mají i hodně věcných argumentů. Ale dobré nastavení práce v sociální oblasti je pro nás velice důležité.  Asi nejvíce se zde prolíná soukromý a veřejný prostor. Proto je potřeba citlivě nastavit výchozí bod působení; tím je pro nás důstojnost každého člověka. Toto zdánlivě obecné východisko, pokud ho máme skutečně na zřeteli, umožňuje hledat a nabízet řešení mnoha sociálních otázek. Občas to není jednoduché zejména ve zmiňovaném veřejném prostoru, jenže ve vnímání lidské důstojnosti jsme při napravování minulých chyb nejvíce dlužni i sami sobě.

Školství: Je oblast, která má pochopitelně veřejný charakter, ale zároveň se tam potkává ve velice silných interakcích i soukromý život rodin s dětmi. Většina rodičů si tvoří svou představu, v jakém prostředí by chtěla své děti vzdělávat. Někdo více inklinuje k „alternativní“ výuce, někdo je naopak zastáncem spíše tradičních metod, pro někoho je důležitý sport a pro jiného jazyky. Máme za to, že je potřeba nabízet různorodá řešení tak, aby rodiče dětí mohli dobře zvolit.

Kultura: Z nabídnutých tří témat je kultura tím, co nese znaky „veřejnosti“ nejvíce. Myslím, že nabídka Prahy 2 v kultuře se neustále postupně rozšiřuje a je rozmanitá. V tomto směru rozhodně chceme pokračovat.

Bedřiška Kotmelová

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme