23. 7. 2012

Když před dvěma lety dostala nově vzniklá strana TOP09 důvěru voličů nejprve v parlamentních a později i v komunálních volbách, zdálo se, že na české politické scéně vznikla stabilní konservativní alternativa. Když se podíváme na titulky českých deníků dnes, je TOP09 otloukánkem, který je zodpovědný bezmála za všechny problémy.

Kdo čekal v létě okurkovou sezónu je nyní zklamán. Situace popisovaná médii je nepřehledná na mnoha frontách. Ministryně vlády má být stíhána za politické rozhodnutí, ministr financí je ve sporu s policejním presidentem a na světlo vyplouvají údajné přepisy starých telefonních rozhovorů, kde se na jedné straně mluví úzkostlivě spisovnou češtinou a na druhé padá jeden vulgarismus za druhým.

TOP09 najednou jako by ztrácela svoji výhodu, která spočívala v tom, že na ní neulpěl dosud žádný skandál spojený s údajnou nebo skutečnou korupcí a pro řadové členy není nyní lehké vysvětlovat svému okolí některé události či kroky politiků na celostátní úrovni.

Jenže jakkoli celostátní politika ovlivňuje svým způsobem nás všechny, není to to jediné, co tvoří TOP09. Tvoří ji především jednotliví členové, kteří se na úrovni regionálních a krajských organizací snaží plnit svůj volební program a svoje sliby voličům. Už při sestavování kandidátních listin platilo v Praze pravidlo, že nikdo nebude kandidovat na více než jednu pozici, TOP09 nemá proto mnohoobročníky, kteří sedí v poslanecké lavici a stíhají přitom být zastupiteli městské části nebo krajského města.

Naši zastupitelé a radní v jednotlivých městských částech a v Zastupitelstvu hlavního města Prahy mají nyní před sebou nelehký úkol - vracet důvěru v principy konservativní politiky. Komunální politika není to samé co politika celostátní a ve své členské základně má TOP09 mnoho pracovitých a poctivých lidí, kteří se snaží plnit své sliby, které dali voličům.

Můžeme být z různých důvodů pobouřeni současným stavem politiky a nesouhlasit s mnoha věcmi. Ale važme si lidí, kteří jsou přesvědčení o tom, že má smysl prosazovat komunální politiku ekonomicky odpovědnou a politiku s výhledem delším než je jedno volební období. Nyní je na nich i potřebná reflexe peripetií, kterými teď TOP09 na celostátní úrovni prochází, Nejsou to „ti politici“, jsou to lidé kolem nás...

Albert Kubišta
Předseda RO TOP 09 Praha 2

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme