Schválení pravidel odprodeje části majetku

Bohuslav Matuška

26. 9. 2012

Dne 10. září 2012 proběhlo jednání Zastupitelstva, na kterém byla schválena dlouho očekávaná pravidla pro prodej části bytového fondu. S tímto tématem spojila většina politických subjektů svůj volební program a u jednoho z nich lze skoro tvrdit, že jiný program dlouhou dobu ani neměl.

TOP 09 k přípravě pravidel přistoupila velmi odpovědně, neboť odprodej obecního majetku považuje za velmi závažné rozhodnutí pro budoucnost celé části Prahy 2. Odprodej majetku bude určující pro socioekonomické složení městské části a její další vývoj, přičemž je třeba brát i v úvahu, že příjem z odprodeje je příjmem do rozpočtu Městské části Prahy 2.

Popis důvodů a jednání, která vedla ke schválení pravidel odprodeje ve znění, ve kterém jsou nyní k dispozici, by zabral mnoho stran. Voliči by měli však vědět, že není pravdou, že byly vyslyšeny požadavky jen jedné ze stran. K přípravě pravidel v pracovní skupině byly přizvány všechny politické strany včetně OSB a výsledek a podoba pravidel prodeje je výsledkem určitého kompromisu. V rámci pracovní skupiny bylo diskutováno a také vyřešeno mnoho dílčích problémů spojených s tímto složitým procesem.

Nejvíce zásadní byla nakonec samozřejmě otázka výše ceny, za kterou se budou domy a bytové jednotky prodávat. V tomto směru všechny politické strany slevily ze svých stanovisek, ovšem nikdy se nemohly přiblížit požadavkům sdružení OSB, jejíž zástupci evidentně nepochopili, že období tzv. “divoké privatizace“ je minulostí a většina zastupitelů není ochotna nést za něj odpovědnost. TOP 09 vždy prosazovala názor, že je výsostným právem prodávajícího, v tomto případě obce, stanovit si cenu, za kterou je případně ochoten svůj majetek prodat. TOP 09 zároveň chtěla zvýhodnit současné nájemníky, ale takové zvýhodnění zas nesmělo být na újmu lidí, kteří jsou také občany Prahy 2, ale nejsou nájemníky „obecních“ bytů. Proto podle názoru TOP 09 slouží znalecký posudek, který bude určující pro výši ceny odprodeje, především k tomu, aby byla dodržena litera zákona a případná odchylka od ceny obvyklé směrem dolů pak řádně zdůvodněna. Přestože pravidla umožňují kupujícímu získat v určitých případech až čtyřicetiprocentní slevu z odhadní ceny, OSB považuje způsob konstrukce kupní ceny za svou prohru, neboť svým voličům „slíbila“ odprodej bytů za částky, které byly zcela vykonstruovány (zde zcela iracionálně OSB namítá, že schválený způsob určení ceny odprodeje je ve svém důsledku stanovení politické ceny).

Klub zastupitelů TOP 09 Prahy 2 považuje schválení pravidel v této podobě za úspěch, neboť zvítězila vůle postupovat při nakládání s obecním majetkem v principech dobrého hospodáře.  Hlavním úspěchem však samozřejmě bude, pokud odprodej části majetku bude těmito pravidly odstartován a Praha 2 jimi předejde skandálům, se kterými byl odprodej veřejného majetku spojen v některých případech v minulosti.

 

Mgr. Bohuslav Matuška
člen RO TOP 09 Praha 2
člen Zastupitelstva MČ Praha 2

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme