Reakce na článek Jany Černochové v Novinách Prahy 2

Bohuslav Matuška

20. 7. 2010

Vážená paní starostko,

 

s velikým zájmem jsem si přečetl Váš článek (červencové vydání Novin Prahy 2 – „Jak to vidím já“) o tom, jak vidíte problematiku heren na Praze 2, kde se z Královských Vinohrad v některých částech staly Gamblerské Vinohrady. Jsem rád, že před volbami veřejnost seznamujete se svým záměrem omezit počet heren na území Prahy 2. V tom, že současná situace není ideální, Vám určitě dá každý zapravdu. Je však dobré si upřímně říci, že za současný stav nemůže pouze mezerovitá legislativa, ale i stávající zastupitelstvo a politická reprezentace tzv. „velké“ Prahy.

 

Především bych rád uvedl, že většina heren byla zřízena s tím, že v nich budou provozovány výherně hrací automaty a videoterminály, na které se vztahuje jiný povolovací právní režim, se do nich instalovaly až dodatečně. V případě výherně hracích automatů platí, že si město může obecně závaznou vyhláškou stanovit, že v okruhu maximálně 100 metrů od veřejných budov nesmí být tyto výherně hrací automaty provozovány. Stejně tak má město možnost, stanovit si vyhláškou, kdy a kde mohou být hrací automaty provozovány. Vím, že jednotlivým městským částem nepřísluší vydávat obecně závazné vyhlášky, avšak je poměrně zarážející, že většina členů Vaší strany na úrovni, kde již tak činit lze, vydávala vyhlášky, kterými bylo a je povoleno provozování výherně hracích automatů i v místech, která jsou zcela beze sporu v okruhu kratším než 100m od veřejných budov – tedy nevyužili možnosti oprávněného omezení 100 metrů.

Jedním z mnoha příkladů mohou být herny na Francouzské třídě, kde se nachází Obvodní soud pro Prahu 2, blízko je škola, gymnázium a podobně.

Povolení k provozování „pouze“ výherních hracích automatů logicky vyústilo v žádosti provozovatelů o povolení provozu videoterminálů. Při hledání dalších relevantních informací jsem narazil na internetu i na názor, že Ministerstvo financí při své povolovací praxi přihlíží i ke znění vyhlášky. Ta je však v případě našeho města velice benevolentní, a tedy Ministerstvo financí nemá obtíže zaujmout k žádosti o vydání povolení v mnoha případech kladné stanovisko. Zdá se tedy, že Vaše maximum v minulých letech nedosáhlo ani na změnu vyhlášky a její zpřísnění, ke kterému prostor určitě zákon dával.

 

Za zvážení podle mě stojí také otázka, zda město není při řízení ministerstva o vydávání povolení na provozování videoterminálů osobou dotčenou dle správního řádu. V takovém případě by totiž mělo být účastníkem těchto povolovacích řízení. Avšak takovou právní analýzou se v tomto článku nechci zabývat, protože předpokládám, že byla součástí již Vámi provedené analýzy.

 

Bohuslav Matuška

Místopředseda regionální organizace TOP09 Prahy 2

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme