Neziskové organizace

Bedřiška Kotmelová

5. 8. 2010

Neziskové organizace jsou velice důležitou součástí života obce. Jsou vyjádřením toho, v jaké oblasti se chtějí lidé angažovat, buď jako ve své profesi nebo ve volném čase. Hodně lidí se chce nějak zapojit do formování našeho společného  života a není nutné, aby se to dělo jen prostřednictvím politických stran. Neziskové organizace poskytují rozmanité možnosti, pokrývají širokou škálu činností od poskytování sociálních služeb přes kulturu, sport, životní prostředí, humanitární pomoc a rozvojovou spolupráci, práci s dětmi a mládeží, atd.

Dobře spravovaná obec i dobře spravovaný stát se nebojí partnerů, kteří se liší stylem práce a zaměřením či působí v jiných oblastech. Neziskové organizace pracují a fungují jinak než státní a obecní správa a přesto je vzájemná spolupráce, postavená na partnerském základě,  pro obě strany velice výhodná. Jen je potřeba nastavit z obou stran jasná pravidla této spolupráce.

Neziskové organizace se ale bohužel často potýkají s přezíravým postojem státní správy i samosprávy. Je nutné podotknout, že ne vždy a ne všude, naopak leckde se spolupráce daří rozvíjet a vždy je to nakonec ku prospěchu nás všech.  Na druhou stranu je důležité,aby činnost neziskovek byla transparentní ,  aby bylo jasné, jaké činnosti se věnují. Pokud organizace dostávají finanční podporu od státu nebo od obce, potom je nutné vědět, jak byly tyto prostředky použity. Podpora neziskových organizací je možná mnoha způsoby, nejenom finančně, i když je tato podpora leckdy důležitá pro jejich přežití (mimo jiné se jedná i o  včasné platby na účty organizací z již získaných dotací a grantů). Podpora se může odvíjet od prezentace jejich činnosti v rámci života obce, přes společné akce, pořádání kulatých stolů, kdy pracovníci neziskových organizací poskytují velice dobrou zpětnou vazbu pro správu obce i státu.

TOP 09 má spolupráci s neziskovými organizacemi ve svém programu. Podle mne mimo jiné i proto, že si je vědoma, že tato spolupráce rozvíjí to, co nám pomalu začalo chybět – respekt k názorům toho druhého, respekt k jeho práci, respekt ke svobodné volbě, kde  a jak se chce kdokoli z nás zapojit do života kolem sebe a že se chce podílet na odpovědnosti za vývoj kolem nás.

Bedřiška Kotmelová
členka TOP 09 Praha 2

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme