28. 3. 2011

Před schvalováním rozpočtu na rok 2011 zastupitelstvem MČ vznikla kuriózní situace. Ve všech třech výborech si sice koalice úzkostlivě pojistila většinu míst, ale co čert nechtěl, přesně ve chvíli, kdy se o rozpočtu hlasovalo ve Finančním výboru, se koaličníků jaksi fyzicky nedostávalo, a výbor zastupitelstvu schválení rozpočtu nedoporučil. Následně na schůzi zastupitelstva se už koalice dostavila v plném počtu.

Rozpočet byl tedy schválen, ovšem faux-pas proti zavedeným pořádkům se dopustili zastupitelé TOP 09 a 1 člen OSB, kteří si zcela drze dovolili hlasovat proti návrhu. Navíc předseda klubu TOP 09 vůbec nepochopil velkolepé plány radnice na proměnu Prahy 2 v oázu parků a zeleně a zcela neomaleně argumentoval v tom smyslu, že občané Prahy 2, kteří bydlí v obecním, převážně přebývají a přespávají nikoli v parcích, ale ve svých domovech a do těch obecních že se investice letos  snížily  o 2/3. Přestože koalice disponovala při hlasování pohodlnou většinou a hlasy opozice nepotřebovala, tato neomalenost vzbudila evidentně značnou nelibost a nemohla tedy neujít zaslouženému trestu. Dotčen však nebyl kupodivu ani tak předkladatel rozpočtu, tedy pan starosta, ale především dámy a pánové radní. A vendeta na sebe nenechala dlouho čekat. Pan starosta totiž dodržel slib, který dal opozici a předložil na příštím zasedání Rady návrh na rozšíření členů komisí právě o nominanty TOP 09. Koalice již dříve doplnila komise svými členy, přičemž s lehkým srdcem porušila své vlastní usnesení, ve kterém byl počet členů za jednotlivé subjekty pevně stanoven. Takové usnesení rady ovšem není žádné papežské dogma, a lze jej zase šmahem zrušit dle aktuální potřeby a uvést věci rychle  do  souladu….. V nesouladu se svými kolegy se ovšem ocitl nebohý pan starosta a při hlasování  o návrhu si musel připadat jako onen pověstný kůl v plotě, když hlasoval pro, zatímco ostatní radní se zcela principielně a jednotně zdrželi hlasování a návrh tak nebyl schválen. Zadostiučiněním muselo být pro zúčastněné i to, že tak učinili přímo před zraky početné skupinky zástupců opozice. Jasný signál tak byl vyslán: když se s námi nechcete kamarádit, tak mezi námi nemáte co pohledávat. Přitom pohoda a kamarádský duch tu na vás prostě dýchnou na každém kroku, až by člověk záviděl. Už jenom ta oslovení:  Honzíku, Kačenko, Míšo, Janičko, nezní to krásně? A tak třeba Honzík  připraví zcela vágní podklady k návrhu usnesení, ale nikdo mu za to hlavu neutrhne. Anebo když Kačenka navrhne odložit podstatnou část bodů, které sama předložila, nikdo ji za uši nevytahá, přestože se k nim Rada bude muset znovu vrátit příště…..

Ale seriozně: zadostiučinění jsme po téhle trochu dětinsky trucovité reakci koaličních radních pocítili především my. Ten signál totiž vnímáme především tak, že nás už koaliční partička začíná opravdu brát vážně.  A vlastně nám tím vystavuje ocenění , že jsme odvedli dobrou práci a jako opozice zase pokročili dál správným směrem.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme