Co minimálně bude stát hnědá koalice na Praze 2?

23. 11. 2010

Před prvním jednáním zastupitelstva Prahy 2 jsem z recese připravil průnik tří kruhů barev zelené, oranžové a modré. Jelikož jsem k míchání barev nepoužil tempery, ale vodové barvy, tak mi z této (poprvé po 12 letech jsem opět zkoušel „malovat“) výtvarnické práce vyšel průnik barev spíše zelený, nežli čistě hnědý. Vzpomněl jsem si, že zelená už na základní škole přebila všechny barvy.

 

Netušil jsem, že toto bude i symbolické pro první zasedání zastupitelstva. Počet uvolněných radních se rozrostl o jednoho člena. Není třeba mnoha složitých úvah k tomu, abychom přišli na to, proč k tomuto kroku muselo dojít. Gratuluji tímto paní Mgr. Kateřině Jechové o rozšíření řad uvolněných radních v době ekonomické krize, kdy jiní šetří. Je to logický obchodní tah, se kterým Strana zelených má už své zkušenosti z vlády, kdy při získání sice nízké voličské podpory dokázala obsadit ministerské křeslo. Dalším uvolněným zastupitelem se stal pan Bc. Michal Uhl, kterému tímto také gratuluji.

 

Obchod na Praze 2 to byl pro osoby zúčastněné velmi laciný, protože nebude  hrazen z jejich kapes. Uvolněný radní Prahy 2 dle nařízení vlády č. 37/2003 Sb., pobírá minimálně 46.644,- Kč (plus příplatek 2.000,- Kč) měsíčně za předpokladu, že Praha 2 má více jak padesát tisíc obyvatel. Uvolněný zastupitel, který je předsedou redakční rady, pobírá trochu méně (opět za předpokladu uvedeného počtu obyvatel), tedy jen 42.494,- Kč. Hnědá koalice bude stát minimálně částku 90.000,- každý měsíc.  To je částka, kterou stojí měsíční loajalita politiků hnědé koalici. Je pouze diskutabilní, zda hnědá koalice tímto nechtěla ušetřit nějaké z míst na trhu práce.

 

Zastupitelé za TOP 09 na první schůzi zastupitelstva Prahy 2 navrhovali snížení počtu uvolněných zastupitelů, avšak tento návrh neprošel.

 

Úvodní obrázek ukazuje výsledek diagramového znázornění koalice na Praze 2.

Bohuslav Matuška

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme