Co by měl řešit Metropolitní plán v Praze 2?

6. 5. 2013

Praha 2 je unikání městkou částí, která vznikla sloučením několika urbanisticky nesourodých čtvrtí. Vzhledem k tomu, že se jedná o centrální část města, která má velmi hustou zástavbu s minimem volných pozemků pro další výstavbu, je asi poměrně zbytečné očekávat, že Metropolitní plán by měl být podkladem pro výrazné změny na našem území. Obecně lze také říci, že Praha 2 je v zásadě rezidenční čtvrť.

Co by tedy měl Metropolitní plán řešit?

Zejména by měl řešit udržení koncepce obytné čtvrti a podporovat další její rozvoj, tj. podporovat výstavbu či změnu účelu užívání budov zejména v souladu s ohledy, které jsou v zájmu kvality života osob žijících na Praze 2. Metropolitní plán by měl brát v potaz úsilí o zamezení vylidňování této části, které se zatím dařilo plnit.

Odvažuji se tvrdit, že Praha 2, ač centrální část Prahy, má i to štěstí, že v ní je umístěno, na rozdíl od jiných částí, dostatek parků a zeleně. Tuto skutečnost by metropolitní plán neměl přehlížet. Součástí metropolitního plánu by měla být také veřejná prostranství, která jsou podstatným prvkem města pro setkávání občanů.

Jedním z nedořešených míst tohoto druhu je Karlovo náměstí. Na opačné straně pak stojí problém, kterým je rozdělení Prahy 2 magistrálou, jež tvoří barieru v napojení na střední část města. Magistrála podél své široké linie překáží dalšímu rozvoji části Prahy 2, která je touto páteřní komunikací dotčena. Je to dělící čára, která necitlivě probíhá jednou z nejkrásnějších oblastí, a tím z ní dělá všem známou „Legerku“ nebo „Sokolskou“.

Podobné závěry lze učinit i o některých dalších ulicích, které život občanů nijak nezlehčují, ba naopak. Metropolitní plán by tedy měl pomoci Praze 2 udržet a zlepšovat úroveň života rezidentů a napomoci tomu, aby tranzitní dálnice zbudované ve městě byly jen dočasným řešením.

Bohuslav Matuška, člen RO TOP 09 Praha 2

Štítky
Osobnosti: Bohuslav Matuška
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme