Komunální volby na Praze 2

21. 8. 2014

Regionální organizace TOP 09 v Praze 2 jde do volebního klání o místa v zastupitelstvu městské části s úplnou 35-člennou kandidátkou. Číslo jedna, naše jednička, je paní Jana Duchková, současná zástupkyně starostky pro oblast školství, mládeže a volnočasových aktivit. Další místa obsadili odborníci jak ze soukromé sféry, tak lidé se zkušenostmi ve veřejné správě. Všechny kandidáty z první desítky vám budeme postupně představovat. Celou naši kandidátku (a i všechny ostatní za TOP 09) můžete najít zde:

http://www.top09.cz/volby/2014-zastupitelstva-obci/#hledani

 

Komunální volby mají trochu odlišný systém, než volby parlamentní. Volič může vybírat jednotlivou stranu nebo třeba vybírat kandidáty ze všech stran účastnících se voleb. Počet hlasů každého voliče odpovídá počtu zastupitelů a na Praze 2 to je 35 hlasů (35 zastupitelů).

Důležitým faktorem v komunálních volbách je to, že tyto volby neznají preferenční hlasy. Sčítání probíhá jiným způsobem, než je tomu např. u voleb do poslanecké sněmovny. Nejdříve se sčítají hlasy pro politickou stranu a teprve pak dojde na hlasy, díky kterým se kandidáti posouvají na kandidátce směrem vzhůru, tedy ke zvolení. Na skok na kandidátce potřebuje každý kandidát v komunálních volbách totiž mnohem více kroužků než kandidát do poslanecké sněmovny. Minimálně 10 procent hlasů.

Dá se dělat jediné a to volit odpovědně - celou kandidátku strany TOP 09 či koalic a sdružení, kde jsou její osobnosti.

Další potřebné informace o komunálních volbách a o tom, jestli kroužkovat či nekroužkovat, naleznete na našich stránkách:

http://www.top09.cz/volby/2014-zastupitelstva-obci/

 

Ing. Martin Víšek

místopředseda RO TOP 09 Praha 2

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme