Další z tématických výletů - Nový hrad u Kunratic

Jitka Ottová

26. 5. 2013

Po dlouhých zimních měsících, kdy už jsem pomalu přestávala věřit, se stal malý zázrak. Ano, opravdu přišlo jaro a my se mohli vydat na tradiční tematický výlet “Po stopách našich velkých proher“.

Byla krásná slunečná neděle a naše kroky vedly na místo, kde naposledy vydechl král Václav IV. Na Nový hrad, zříceninu gotického hradu v Kunratickém lese.

Sraz jsme měli na autobusové zastávce Volha na Chodově, odkud jsme se vydali ke Kunratickému lesu. Jen Pavel, který si výlet zpestřil “orientační jízdou“ po okolí Jesenice, měl malé zpoždění. Čekání na Pavla bezvadně vyplnil doktor Zdeněk Lochmann, který nám poutavě vyprávěl o historii hradu.

Cesta lesem příjemně ubíhala. Zdeněk pokračoval v historickém výkladu. Jen občas si povzdechl nad neukázněnými cyklisty a majiteli psů, kteří nechávali své „mazlíčky“ volně pobíhat.

Je pravda, že kdyby každé kolo mělo zvonek a cyklista ho navíc používal, vyhnuli bychom se mnoha nebezpečným situacím.

Zdárně jsme dorazili do cíle, k zřícenině hradu. Prohlédli si základy a nově opravený dřevěný most.

Zbývalo jen sejít kopec, za jehož sklon by se nemusela stydět leckterá červená sjezdovka v Krkonoších a vydat se k restauraci U Krále Karla IV. Tam jsme společný program zakončili pozdním obědem.

Byl to prima den, ostatně, jak bývá na našich akcích pravidlem.

Snad jen pár rad závěrem, před příštím výletem se vyvarujte: konzumace grilovaného masa a ryb neznámého původu a pracovních povinností!

Jitka Ottová,
členka RO TOP 09 Praha 2
Galerie
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme