22. 4. 2011

Ve středu 20. dubna 2011 jsem měla první příležitost se zúčastnit zasedání Zastupitelstva Prahy 17 v roli zastupitelky městské části. Musím říct, že od první chvíle to byl pro mne velký zážitek. Zasedací místnost byla plná občanů, protože v programu byl zařazen bod Novelizace Zásad prodeje bytových jednotek v panelových domech z majetku svěřeného do správy MČ Praha 17 a novelizace Prováděcího předpisu k Zásadám prodeje jednotek tj. k majetku svěřenému do správy MČ Praha 17 (jedná se mimo jiné i o podmínky pro prodej bytů v opravených domech na Makovského ulici).

Dovolte mi několik postřehů, které mě včera při jednání napadaly.

Domnívám se, že účast veřejnosti na zasedání zastupitelstva je velmi přínosná, obzvláště proto, že se jich zmíněný bod týkal. Už z toho důvodu mi přišlo překvapení vedení radnice z hojné účasti občanů velmi úsměvné, zvláště když paní místostarostka Vaicová s občany opravených domů na Makovského ulici jednala na začátku týdne. Pan radní Krása nakonec bod stáhl z programu, což způsobilo velký nesouhlas veřejnosti. Důvodem je nedopracovanost návrhu. Vlastně jsme se nakonec dozvěděli, že bod byl na jednání zařazen omylem. Zvláštní omyl, nemyslíte?

Další okamžik, který mě na jednání zarazil, byl, že by vedení radnice neodůvodnilo vyřazení tohoto bodu všem přítomným občanům, kdyby o to nepožádal pan dr. Katra. S opozicí totiž návrh předjednán také nebyl.

Ale jaké změny nový záměr vlastně přináší. Samozřejmě že hlavní změnou je stanovení ceny. Nové podmínky totiž dávají větší prostor pro odůvodnění vyšší ceny, než za kterou byly dosud v Řepích byty privatizovány. O její konečné výši můžeme v současnosti jen spekulovat, ale i podle vyjádření pana Krásy se dá předpokládat, že bude vyšší.

Z jednání si tedy odnáším několik zážitků. První z nich je, že mě příjemně překvapil zájem občanů. Druhým, bohužel už negativním je to, že vedení radnice nediskutuje s občany o záležitostech, kterých se jich týkají. A nebo částečně jedná, ale bohužel jim ani není schopno říct, že bod bude z programu stažen. Horší je podle mě ale to, že zvolenou komunikací a chováním na zasedání zastupitelstva jim jasně dává najevo, že občané vedení řepské radnice nezajímají.

A tady se neshodneme. Osobně vidím pro komunální politiky stěžejní, aby byli v kontaktu s občany. A když to tak nevnímají, jsou určitě povinni jim situaci vysvětlit v okamžiku, když občané přijdou na řádné zasedání zastupitelstva. Zvláště u tak důležitých rozhodnutí, jakou privatizace bytů jistě je.

Šárka Klímová

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme