Vytloukání klínu klínem: starosta František Adámek proti lžím a polopravdám

Reakce na článek starosty v Novinách Prahy 12 (č. 12/2011)

8. 12. 2011

Text starosty Františka Adámka „Tak trochu jako Herakles“ (Noviny Prahy 12, č. 12/11) má vyvracet lži a polopravdy ze strany minulého vedení MČ Praha 12.  Přestože jsme v předchozích volebních obdobích nebyli ve vedení radnice Prahy 12, musíme reagovat na vytloukání klínu klínem.

František Adámek (ČSSD, dříve KSČ), který byl v celém předchozím volebním období předsedou kontrolního výboru (placeným z našich daní na celý úvazek), napadá rozhodnutí minulého vedení radnice a kritizuje jeho kontrolní činnost. Popisuje údajnou špínu a lži, špatné uzavírání smluv, nedostatečnou vymahatelnost práv a povinností plynoucích ze smluv apod. Proč řádně nevykonával svou kontrolní činnost? Cítí alespoň nějakou spoluzodpovědnost?

Musíme se zásadně ohradit proti účelové dezinterpretaci faktů, mistrnému řemeslu, které tak bravurně ovládaly za dob minulých „staré struktury“. Proti výstavbě radnice na zelené louce - namísto rekonstrukce budovy Prioru - nebyl pouze „jeden občan“, ale jednotně celá opozice, která reprezentuje bez jednoho hlasu v zastupitelstvu téměř polovinu občanů Prahy 12. Tento nesouhlas vychází z jasných faktů: z rozhodování o nové radnici byli absolutně vyloučeni občané a zadání studie o umístění nové radnice nebylo transparentní a vykazovalo hrubé chyby. Navíc vedení radnice tají výstupy z jednání s investorem U Dubu o variantách výstavby nové radnice z dubna letošního roku.

U strategických investic – ke kterým výstavba nové radnice s rozpočtem několika set miliónů korun jistě patří - je mnoho finančních otazníků. Starosta slibuje úspory ve výši 80 milionů korun. Škoda, že zatím neupřesnil, komu úspora 80 mil. korun zůstane. Při pokračující netransparentní přípravě projektu, absenci manažerského přístupu, absenci veřejného projednání a navíc v kontextu utrácení koalice na všech frontách je ale pravděpodobnější scénář, že dojde k prodražení projektu nové radnice v řádu stovek milionů korun. Nehledě na to, že nám pan starosta Adámek dodnes neřekl, kde bude radnice na zelené louce stát, a dodnes neinformoval občany o tom, kdo, do kdy, za jakým účelem a za kolik zrenovuje budovu Prioru. Už ale přesně ví, kolik ušetří.

V závěru svého článku ztrácí starosta Adámek veškerou soudnost, když se srovnává s řeckou mytologickou postavou, hrdinou a silákem Heraklem. Nezdůraznil ale, kterými charakteristických vlastnostmi se mu podobá, jestli silou, odvahou, neporazitelností, důvtipem nebo nesmrtelností? Asi tak trochu vším. Na místě by bylo v mnoha aspektech spíše srovnání s jiným superhrdinou, bývalým, resp. budoucím ruským prezidentem. Samozřejmě při zohlednění velikosti a významu Česka a Prahy 12 v globálním světě…

Marek Fajfr a Jan Sova,

předseda a místopředseda RV TOP 09 Praha 12

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme