Výkonná rada ODS zrušila tři problematická sdružení

O licenci přišly oblastní organizace Praha-západ, Praha 4 a Praha 12

28. 2. 2013

Na čtvrtečním zasedání v Jihlavě zrušila výkonná rada ODS tři oblastní sdružení, kde byly v posledních měsících pozorovány paranormální jevy. Jde o Prahu-západ, Prahu 4 a Prahu 12. V těchto organizacích se totiž dostali k moci politici spjatí s velrybářskými praktikami a právě i díky těmto praktikám. 

Rozhodnutí schválili členové výkonné rady výraznou většinou. ČESKÉ POZICI potvrdil tuto informaci člen grémia a šéf senátorského klubu Jaroslav Kubera. 

  • Na Praze-západ vzrostla v posledních dvou letech členská základna o 120 členů, což je považováno za zázrak i v celorepublikovém srovnání. Předsedou organizace se stal loni v říjnu Petr Makovský, jenž je členem ODS teprve od roku 2010.
  • Překvapivá byla i únorová volba šéfa místního sdružení v pražských Nuslích. Do čela organizace se vyšvihl kontroverzní podnikatel Ondřej Palounek. Jak informovala ČESKÁ POZICE, k vítězství mu pomohli straníci, kteří s ním přišli do Nuslí z místního sdružení Spořilov těsně před volbou.
  • Pomyslnou poslední kapku představovala výměna šéfa oblastního sdružení na Praze 12. V pondělí tamní straníci v narychlo svolaném sněmu zvolili předsedou Františka Rybu, jenž stál za rozkolem oblastní organizace na Praze 1. Bývalý předseda oblasti a loni v říjnu zvolený senátor Tomáš Grulich označil tento postup v rozhovoru pro ČESKOU POZICI za převrat. (Viz druhá část tohoto textu.)

Už minulý týden avizoval předseda strany Petr Nečas, že se situací chce 28. února zabývat. Po celý počátek tohoto týdne se objevovaly rozporuplné informace, například i o tom, zda vůbec bude dost vůle a odvahy se na výkonné radě těmito problémy zabývat. Kupříkladu oblastní a regionální rada Prahy-západ se usnesly, že by znesvářené skupiny uvnitř členské základny měly nejprve jednat. 

V úterý se však dle informací ČESKÉ POZICE setkal na interním jednání premiér Petr Nečas s pražským primátorem Bohuslavem Svobodou. Ze schůzky vyplynulo, že se okruh rušených oblastí rozroste o Prahu 4 a Prahu 12. 

Nečas dokázal využít perfektního utajení akce a spolehl se na nejbližší spojence

Bezprostředně po události nelze konstatovat nic jiného, než že Nečas řízl do živého. Nikdo dosud nenašel dostatek sil a odvahy, aby se pustil do tak razantního řešení, jakým je odebírání licencí třem velkým oblastním sdružením s více než tisícovkou členů. 

Petr Nečas dokázal využít perfektního utajení akce a spolehl se na nejbližší spojence. Těmi byli dle informací ČESKÉ POZICE šéfové poslaneckého a senátorského klubu (Marek Benda a Jaroslav Kubera) a pražský primátor. Výkonná rada navíc cítila, že jde o krok, který ocení nejen dlouholetí straníci, kteří díky umělému„přečíslení“ přišli o vliv, nýbrž také veřejnost. Straně může napomoci k obnovení důvěry voličů. 

Právě odliv příznivců strany motivuje předsedu Nečase, který objíždí regiony a snaží se přesvědčit řadové straníky, že být nadále v ODS má budoucnost. 

 

V ODS na Praze 12 proběhl „převrat“

 

Rozhovor se senátorem Tomášem Grulichem, jenž v pondělí skončil ve funkci předsedy oblastního sdružení.

ČESKÁ POZICE: Proč jste byl odvolán z funkce předsedy oblastního sdružení?

GRULICH: To je dlouhodobá záležitost. Do oblasti přišli noví lidé, kteří byli dříve na Praze 1. Oni je tam ale za členy nevzali. Tito lidé spunktovali 25. února převrat. Bylo to trefně zvolené datum.

ČESKÁ POZICE: Kolik straníků k vám z Prahy 1 přišlo?

GRULICH: Tři lidé, ale měli už u nás přátele. U nás totiž stále existuje skupina osob napojených na bývalého starostu Prahy 5 Milana Jančíka. Tito lidé se dali dohromady.

„Delegáti sněmu byli zvoleni podivně, skoro za hranicí stanov. A pak se stalo, co se stalo.“

ČESKÁ POZICE: Co bylo motivem vašeho odvolání?

GRULICH: Motiv neprozradili. Šlo to ráz na ráz. Celé to bylo šikovně připravené. Dali se do kontaktu s oblastním manažerem a do místních sdružení k řadovým členům se tak nedostávaly informace. Nechci říci, že by byl sněm utajený, rozhodně však o něm nikdo nehovořil. Oznámení o svolání sněmu přišlo dva dny před jeho konáním bez nějakých zvláštních podkladů. Nic zlého jsem netušil. V tom jsem byl dost naivní. Delegáti sněmu byli zvoleni podivně, skoro za hranicí stanov. A pak se stalo, co se stalo.

ČESKÁ POZICE: Kolika hlasy jste byl odvolán?

GRULICH: Oni mě neodvolali. Zvolili jen nového předsedu a radu oblasti. Je tam takové schizma.

ČESKÁ POZICE: Kdo byl zvolen novým předsedou?

GRULICH: František Ryba, majitel zastavárny a herny, který byl v minulosti na Praze 1. Připomínám, že jeho volba se udála rok od mého zvolení. V ODS se přitom mění funkcionáři po dvou letech. Tento sněm neměl být volební. Před volebním sněmem mají zasedat místní sdružení, které dají návrhy na kandidáty, což se nestalo.

ČESKÁ POZICE: Takže to bylo spontánní rozhodnutí?

GRULICH: Můžete to označit slovem spontánní, avšak základ byl domluven osmadvaceti lidmi, kteří to v pondělí rozválcovali.

ČESKÁ POZICE: Kdo jsou spojenci předsedy Ryby?

GRULICH: Jsou to manželé Vojtovi, kteří jsou také z Prahy 1. Dále jde o dvě sdružení Vltava a Sázava (jde o místní sdružení na sídlištích, jež jsou pojmenována dle řek — pozn. red.), které vedou lidé navázaní na pana Jančíka. Jančík mě před dvěma lety nutil, abych je nechal zvolit do stranických orgánů v Praze. Já jsem to však odmítnul. Od té doby tam máme problémy.

ČESKÁ POZICE: V poslední době se například na Praze-západ hlásili do ODS lidé, kteří si oblíbili thajský box. Máte ve svých řadách podobnou skupinu?

GRULICH: U nás je to americký fotbal. Jsou to lidé z Kamýku. Hodně je tam činný manažer našeho oblastního sdružení Eugen Satran a jeden člověk z Libuše. Ti k nám přivedli za podivných okolností pět lidí. Do strany je přijímala jen část předsednictva. Řešil to i smírčí výbor. Jenže ten má personálně obsazeno místní sdružení Sázava.

Zdroj: Česká Pozice

Další informace:

   Výkonná rada ODS zrušila tři oblastní sdružení v Praze, iDnes, 28.2.2013

   Nečas se bude zpovídat. Zrušení buněk ODS míří ke smírčímu výboru, Týden, 4.3.2013

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme