V Modřanech se rozpadla koalice, novým starostou Prchal (TOP 09)

27. 4. 2012

Praha 27. dubna (ČTK) - V Praze 12 se rozpadla koalice ČSSD, VV a Změny pro Prahu 12 (ZPP12), kterou podporovali také zastupitelé KSČM. Na nové koalici se dohodli zastupitelé za TOP 09, ODS a Změnu pro Prahu 12. Zastupitelstvo dnes odvolalo starostu Františka Adámka (ČSSD), novým starostou se stal Petr Prchal z TOP 09, řekl ČTK mluvčí městské části Jan Decker. V tajné volbě pro Prchala hlasovalo 21 ze 33 přítomných zastupitelů.

Praha 12 byla jediným pražským obvodem, kde měla svého starostu sociální demokracie. Adámek své odvolání označil za "bezprecedentní porušení koaliční smlouvy" ze strany Změny pro Prahu 12. "Koaliční smlouva obsahovala mechanismy, které řeší problémy a rozpory v koalici. Klub Změna pro Prahu 12 bez jakéhokoliv upozornění na zastupitelstvu odhlasoval moje odvolání i přesto, že ještě v dopoledních hodinách se radní za Změnu pro Prahu 12 účastnili jednání rady," řekl ČTK Adámek. Podle něj se jednalo o předem připravenou akci, zástupci nové koalice totiž měli připravené veškeré podklady pro hlasování zastupitelstva o odvolání členů rady.

Radní Daniela Rázková (ZPP12) zdůvodňuje situaci nefunkčností koalice v posledních měsících. Podle ní se koalice nemohla v poslední době spolehnout na hlasy VV. Poté, co ani napodruhé nebyl kvůli neúčasti zastupitelky za VV schválen rozpočet městské části, dostala ZPP12 nabídku od ODS a TOP 09. "Uvědomovali jsme si, že se situace s rozpočtem může opakovat," řekla ČTK Rázková. Koalice se totiž opírala jen o 18 hlasů z 35 zastupitelů. "Nabídka byla velkorysá a partnerská a zaručí normální chod obce. Dohodli jsme se na průsečíku volebních programů. Osobní averze musí jít stranou," dodala Rázková. ZPP12 přitom v minulosti proti ODS brojila.

Kromě starosty Adámka byli dnes odvoláni také další radní za sociální demokracii Jaroslav Dvořák, Jan Marhoul a Petr Serafin, dále radní za VV Jana Knoblochová a Ivana Kyliánová Matoušková a místostarosta Marek Rejman (ZPP12).

První místostarostkou s pravomocí zastupovat v nepřítomnosti starostu zůstala Eva Tylová (ZPP12). Dalšími místostarosty se stali Hana Jandová (TOP 09), Jiří Fremr a Zlatuše Rybářová (oba ODS). Placenou radní bude také Rázková. Na neplacené posty v radě byli zvoleni Miroslava Veselíková (TOP 09) a bývalý modřanský starosta Petr Hána (ODS), řekl ČTK Decker.

Nové vedení radnice následně schválilo rozpočet na letošní rok.

Volby v Praze 12 na podzim roku 2010 vyhrála TOP 09, v zastupitelstvu má devět členů. ODS, která do voleb ovládala radnici, má osm zastupitelů, ČSSD sedm, Změna pro Prahu 12 šest. Tři zástupce má KSČM, dva pak VV.

Městskou část Praha 12 tvoří části obce Cholupice, Kamýk, Komořany, Modřany a Točná.

Zdroj: ČTK (27.4.2012)

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme