TOP 09: Otevřenost není prázdné slovo

Slovo starosty, Petra Prchala

8. 8. 2012

Otevřenost a transparentnost, kterou TOP 09 v Praze 12 deklarovala v kampani ke komunálním volbám, nebyla míněna jen jako prázdná proklamace. Proto byl po nástupu nové koalice (TOP 09 + ODS + Změna pro Prahu 12) na radnici naší městské části jedním z prvních kroků starosty Petra Prchala (TOP 09) příkaz k vyvěšení zvukové nahrávky záznamu z jednání Zastupitelstva Městské části Praha 12 na radničních webových stránkách.

Možná by se řeklo: Maličkost... Pravdou však je, že o podobné řešení usilovali zastupitelé za TOP 09 celou dobu, kdy byli v opozici, zcela marně. Dnes naleznete nahrávku na adrese: http://www.praha12.cz/zapis-a-audiozaznam-z-18-zasedani-zastupitelstva-mestske-casti-praha-12-konaneho-dne-19-6-2012/d-23695/p1=11717 společně se stenografickým záznamem. Můžete si ji nejen vyposlechnout, ale také stáhnout.

„Nevidím v tom žádný problém,“ říká starosta Petr Prchal, „je to stejné, jako kdyby přišel kdokoli na jednání zastupitelstva s vlastním nahrávacím zařízením. Každý občan má právo přijít na jednání (a bude vítán) a v pořizování nahrávky by mu mohl kdokoli asi těžko bránit. Teď je to pro všechny jen jednodušší a ve vyšší kvalitě!“

Zveřejňováním nahrávek samozřejmě vše neskončilo. Nová koalice na Praze 12 by chtěla na web umisťovat i objednávky, faktury a smlouvy k zakázkám městské části , které nedosahují jednoho milionu u služeb, resp.  tří milionů u stavebních prací (u částek přesahujících tuto sumu je to ze zákona povinné). Zkrátka učinit dostupným a kontrolovatelným celý „životopis“ každé obecní zakázky. V současnosti se připravuje potřebné softwarové řešení, které to umožní.

Pochopitelně máme v plánu průběžně od samého počátku i po celou dobu dalšího vývoje informovat všechny zastupitele i občany Prahy 12 o průběhu důležitých akcí, které jsou řízeny naší městskou částí, jako je příprava nové radnice nebo domu pro seniory a podobně.

 

Mgr. Petr Prchal,

starosta

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme