× Staňte se našimi členy!

STOP zneužívání Novin Prahy 12

13. 2. 2018

Opozice zakročila proti zneužívání Novin Prahy 12. Poté, co koalice opakovaně zneužila toto radniční periodikum v neprospěch opozičních zastupitelů, se Zastupitelstvo MČ Praha 12 rozhodlo zakročit. Rozbuškou byl mimo jiné článek „Emoce připravují městskou část o miliony“, ve kterém radní zcela zamlčují podstatné informace. Opoziční zastupitelé přitom neměli vůbec možnost se k tomu vyjádřit.

Občané tak mohou nabýt dojmu, že to byla Rada městské části Praha 12, která schválila zamítavé stanovisko k projektu ve Vosátkově ulici. Byla to přitom právě vládnoucí koalice na Praze 12, která schválila nejasné stanovisko a ještě k tomu až poté, co se dozvěděla, že opoziční strany připravují mimořádné zastupitelstvo. Rada složená ze zástupců ANO, ČSSD a jednoho Piráta také nejdříve souhlasila s projektem Zelený Kamýk, byla proti revokaci svého usnesení a v prosinci neschválila podnět pro vypracování územní studie Kamýk.

Koalice předložila zastupitelstvu ke schválení darovací smlouvy, aniž by ještě předtím seznámila zastupitele s finálním konceptem připravovaného developerského projektu. Postup by měl být samozřejmě zcela opačný, nejdříve předložit developerský projekt a až následně schvalovat darovací smlouvu související právě s tímto projektem. Tak bych mohl pokračovat i u dalších zavádějících či přímo nepravdivých informací. Rada si navíc z peněz občanů Prahy 12 platí vlastní propagaci v TV Praha a tu zneužívá proti opozici. I to bude muset skončit.

Těší nás, že díky našemu tlaku se podařilo prosadit rubriku zastupitelských klubů, kdy konečně nemusíme 3 měsíce čekat na vytištění článku. Již v roce 2015 jsme navrhovali schválení etického kodexu radničního periodika, k čemuž nakonec došlo až na zastupitelstvu 31. 1. 2018. Podařilo se zvolit Redakční radu, která zde skutečně není jen pro okrasu. Zároveň byl upraven i Statut Novin Prahy 12 a věříme, že i ten pomůže zvýšit kredit tohoto radničního periodika. Vše směřuje k tomu, že Noviny Prahy 12 budou méně podléhat politickým tlakům a to nejen nyní, ale také v budoucnu. Velkou výhodou je, že v rámci Prahy 12 máme nyní menšinovou koalici a tudíž nazrál ten pravý čas na razantní změny.

Petr Šula
předseda klubu zastupitelů TOP 09