Praha 12 nad rozpočtem nediskutuje

Tisková zpráva TOP 09 o 6. zasedání zastupitelstva

17. 4. 2011

V úterý 12. 4. se v Praze 12 konalo již 6. zasedání zastupitelstva městské části. Hlavním bodem programu mělo být schválení rozpočtu, který musela menšinová koalice ČSSD, VV a Změny pro Prahu 12 (KDU-ČSL, Zelení, Suverenita – blok J. Bobošíkové, KAN, Piráti a další) stáhnout z minulého jednání pro nejistotu se zákonností postupů při předkládání návrhu rozpočtu Fondu obnovy. Koalice má jednohlasou většinu, ale pouze za podpory všech zastupitelů KSČM. Program jednání byl proto několikrát uměle odsouván, než se koalice po hodině dočkala příchodu svého posledního opozdilce.

Zastupitel za TOP 09 Jan Sova navrhl do programu zařadit i bod, týkající se netransparentnosti a diskriminačních podmínek jedné z veřejných zakázek městské části. Přestože se jednalo o příležitost probrat všechny pochyby a nedostatky, aby bylo možné zabránit případnému napadení veřejné soutěže, koalice nepřipustila projednávání tohoto bodu.

Rozpočet je nejdůležitějším úkolem v celoroční práci zastupitelstva. To byl důvod, proč bylo projednávání provázeno řadou dotazů zastupitelů za TOP 09 a ODS, například na zastavení příprav výstavby domu s pečovatelskou službou. Návrhy na odsunutí některých zbytných investic zaujaly dokonce i zastupitele za KSČM. Představitelé koalice jim zřejmě poskytli takové vysvětlení, které je přimělo k okamžité změně názoru. Zástupcům opozice se nejen nedostalo podobného „vysvětlení“, ale dokonce jim nebylo ani umožněno dokončit diskusi, která byla procedurálním zásahem koalice ukončena. To byl důvod, proč se TOP 09 odmítla zúčastnit hlasování o tomto bodu jednání.

Je to další ukázka omezování demokratických principů, která se mimo jiné projevuje i v tom, že je stále více omezován přístup občanů k informacím ze zastupitelstva. Dokonce byl zrušen i tradiční zvyk vyvěšovat zápisy na webových stránkách radnice.

6. jednání zastupitelstva městské části Praha 12, které mělo za úkol mimo pravidelných bodů programu pouze schválení rozpočtů, bylo nakonec po jedenácté hodině večerní ukončeno. A výsledek? Rozpočet byl schválen se schodkem 110 milionů korun! Ten je záplatován naspořenými prostředky z Fondu obnovy, které měly sloužit k budoucímu rozvoji městské části.

TOP 09 byla oficiálně založena v listopadu 2009 jako konzervativní a pravicová politická strana. V čele strany stojí Karel Schwarzenberg. Název strany je sestaven z počátečních písmen motta zakladatelů: Tradice, Odpovědnost, Prosperita a devítka na konci připomíná roky 1989 a 2009. S hnutím Starostové a Nezávislí byla podepsána dohoda o vzájemné podpoře a spolupráci a oba subjekty vystupují pod společnou značkou „TOP 09 s podporou Starostů“.

Regionální organizace TOP 09 v Praze 12 má 38 členů. V zastupitelstvu městské části má nejsilnější klub s 9 členy. Do Zastupitelstva hl. m. Prahy byla zvolena za Prahu 12 předsedkyně regionální organizace JUDr. Helena Chudomelová. Politický program regionální organizace klade důraz na zodpovědné hospodaření s majetkem, udržitelný rozvoj, efektivní a otevřenou veřejnou správu.

Kontakt: praha12@pha.top09.cz

Kontakt: praha12@pha.top09.cz