Praha 12 je „rudá“: starostou se stal bývalý tajemník KSČ

Text o koalici ČSSD, VV, Změny pro P12 s podporou KSČM, v jejímž čele stojí František Adámek

14. 12. 2010

Praha 12 se stala první "rudou" městskou částí. Novým starostou se stal totiž bývalý tajemník KSČ, nyní člen ČSSD František Adámek. Do křesla starosty mu potom pomohly tři hlasy komunistů. ODS a TOP 09 se ocitly v opozici.

V Praze 12 uzavřela koalici ČSSD, Změna pro Prahu 12 a Věci veřejné. Ty mají dohromady sice pouhých 15 hlasů, na jejich stranu se ale přidali komunisté, kteří získali v zastupitelstvu Prahy 12 tři mandáty. TOP 09 a ODS se 17 hlasy tak skončily v opozici.

Starostou se tak stal dnes už sociální demokrat Adámek. Zastupitelstvo od počátku provázely emotivní projevy zastupitelů z různých klubů. Adámek byl ještě na začátku 90. let členem a tajemníkem KSČM, za to byl některými zastupiteli dnes kritizován. "Vzhledem k tomu, že vznikla tato neočekávaná koalice, nad Prahou 12 vyjde rudá záře," řekl končící starosta Prahy 12 Petr Hána z ODS.

"Věci veřejné porušily písemně uzavřenou koaliční dohodu s vítěznou TOP 09 a druhou ODS, které přešly do opozice. Z nepochopitelného popudu se přidaly k daleko slabší koalici, než kterou původně formovaly společně s TOP 09 a ODS. Praha 12 se tak ocitla o 20 let nazpět. Pro TOP 09 je ale jakákoli spolupráce s komunisty naprosto nepřijatelná a z pozice efektivní opozice se nyní budeme snažit stávající situaci co nejdříve změnit," přidal se volební lídr TOP 09 na Praze 12 Petr Prchal.

"Volilo mne 18 zastupitelů zvolených občany Prahy 12. Znamená to, že i ta část občanů, která volila KSČM. Já chci pracovat pro všechny občany, tedy i pro ty, kteří volili KSČM, proto s tím nemám problém," komentoval své zvolení pro iDNES.cz František Adámek.

Nyní starosta z ČSSD, dříve tajemník KSČ

Kromě podpory komunistů vadila pravicovým stranám také Adámkova minulost. Byl totiž v osmdesátých letech členem KSČ a v prosinci 1989 se stal tajemníkem strany. V červnu 1990 byl zvolen za komunisty poslancem České národní rady. Do ČSSD přestoupil v roce 1996.

Jak upozornila v březnu MF DNES, Adámek se navíc zúčastnil v roce 1989 speciálního školení ve Slušovicích. Školení mělo jediný úkol: vyškolit profesionální diskutéry, kteří by vytvářeli příznivou atmosféru pro oficiální řečníky. Mezi nimi byl i Adámek.

"V roce 1989 si mě zavolal ředitel podniku, kde jsem pracoval. Řekl, že je tady nějaký soudruh, který se mnou chce mluvit, že vzniká skupina, která by měla chodit na besedy a tam obhajovat kroky strany ve vazbě na přestavbu, a že ne všechno se dělá dobře, ale zase se nesmí s vaničkou vylít i dítě. V tu dobu to na mě zapůsobilo, tak jsem řekl, že jo," hájil se v březnu Adámek.

"DISKUTÉŘI" ZE SLUŠOVIC

Na veřejných diskusích měli v podstatě upozorňovat na rozpory v proslovech opozice, aniž by používali otřepané fráze. Právě proto soudruzi sáhli po řadových a osvědčených komunistech. Skupina více než dvaceti "vyvolených" od 5. do 10. června 1989 odjela na speciální školení do Slušovic. Dle zápisu v knize hostů ve slušovickém hotelu byla akce vedena jako jednání vědeckotechnické společnosti. Všichni prošli kurzem, jak na diskusích mluvit. Mezi instruktory byl i příslušník Státní bezpečnosti. Poprvé byla skupina nasazena při diskusi Československého výboru v domě U Hybernů koncem června 1989, kam své otázky přišli vznést i disidenti. Poté se sešla ještě několikrát, její fungování ale utnula sametová revoluce.

 

Zdroj: www.idnes.cz, 14.12.2010

Další:

V Praze 12 vznikla koalice ve spolupráci a s podporou KSČM

Modřanské noviny, oficiální zpravodaj Změny pro Prahu 12: František Adámek - ČSSD







Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme