27. 1. 2017

TOP 09 se podařilo shromáždit podklady, které minimálně dokazují, že došlo k selhání kontrolních mechanismů na radnici Prahy 12 a možná i zneužití pravomoci. Celá záležitost začala v období, kdy ještě funkci starostky zastávala Daniela Rázková / KDU-ČSL / ze Změny pro Prahu 12, tedy před plánovanou „výměnou starostů“. Záměr vydat další knihu o Praze 12 předkládala a celou přípravu řídila právě paní starostka. Výsledkem je kniha, které by slušel spíše název „ Křížem krážem po vládnutí Daniely Rázkové na Praze 12“. Důvod, proč nový starosta zastavil distribuci knihy, je však jiný. V rozporu s uzavřenou smlouvou o dílo je kniha plná reklamy od místních firem za skoro milion korun, která byla velmi pravděpodobně příjmem vydavatele místo městské části. Paní starostka navíc „protlačila“ uhrazení díla před jeho dokončením, rovněž v rozporu se smlouvou a pravidly městské části.

Diletantizmus nebo záměr

Rada MČ Praha 12 si smlouvou o dílo za 396 tisíc včetně DPH objednala vyhotovení a vydání knihy s tím, že cena obsahuje veškeré náklady zhotovitele na předmět smlouvy. Ve smlouvě není uveden jediný odkaz na nabídku, tu rada pouze vzala na vědomí a pro ostatní zastupitele i veřejnost zůstala tajná. V důvodové zprávě se píše, že cena za tisk publikace bude uhrazena z inzerce. Jednání u velkých inzerentů o „sponzorování“ či o celostránkové inzerci povede vydavatel ve spolupráci s MČ Praha 12. Na webových stránkách radnice se také objevila výzva pro podnikatele, že vyjde kniha o Praze 12, ve které mohou uveřejnit svou reklamu. 

Komu patří kniha o Praze 12

V úvodu se dočteme, že publikace vychází za laskavé podpory MČ Praha 12.  Vydavatel vyrobil větší náklad knih, než si zadala radnice a prodává je v běžné distribuční síti, přestože ve smlouvě o tom není ani zmínka a MČ Praha 12 nemá žádný příjem z prodeje těchto výtisků. Navíc prý vydavatel požaduje ještě doplatek ve výši 250 tisíc korun, který odpovídá radou přijatým sponzorským darům.

Co je stále nezodpovězeno

Kdo komunikoval s vydavatelem a odsouhlasil konečnou podobu knihy? Většina radních tvrdí, že je kolegyně Rázková o ničem neinformovala.

Proč příslušný vedoucí odboru potvrdil příkaz k úhradě zálohové faktury, přestože musel vědět, že porušuje smlouvu i vnitřní pravidla? Obával se snad nepřízně tehdejší starostky?!

A jaké vlastně vládnou poměry na Radnici Prahy 12 pod vedením koalice ANO, ČSSD a Změny pro Prahu 12, když si musí starosta objednávat právní kancelář na posouzení toho, koho je Radou MČ Praha 12 objednaná kniha a koho výnosy z inzerce.

Odkazy ke kauze:

http://www.praha12.cz/VismoOnline_ActionScripts/File.ashx?id_org=80112&id_dokumenty=52718

http://www.praha12.cz/VismoOnline_ActionScripts/File.ashx?id_org=80112&id_dokumenty=43356

Petr Šula

předseda klubu zastupitelů TOP 09 Praha 12

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme