Praha 12 bez rozpočtu aneb „Jak se do lesa volá…"

Kdo může za to, že MČ Praha 12 nemá dosud schválený rozpočet pro rok 2012, a to ani na třetí pokus?

12. 4. 2012

Politická zodpovědnost je především na starostovi městské části a jím vedené koalici.

Pan starosta Adámek byl sice velmi vynalézavý při hledání způsobu, jak se dostat k moci, dokázal dát dohromady komunisty s lidovci, ale silové válcování opozice místo komunikace se mu nakonec vrátilo jako bumerang. Se svou koalicí, která má většinu jednoho hlasu, zrušil tzv. komunální grémia, tedy schůzky starosty s předsedy všech politických klubů před zasedáním zastupitelstva. V předcházejících volebních obdobích se nikdy nestalo, že by s opozicí nebyl projednán program jednání zastupitelstva nebo dokonce, že by byl na zastupitelstvu předložen materiál, o kterém by opozice nebyla předem informována. Nyní je to běžný způsob, jak „protlačit“ zastupitelstvem sporný materiál.

Ke komunikaci s opozicí se pan starosta odhodlal až 10. 4. 2012 na 16. zasedání zastupitelstva. To znamená v době, kdy skončilo rozpočtové provizorium a kdy zjistil, že mu opět chybí jeden hlas k prosazení řádného rozpočtu. Ze strany opozičních stran tu přitom nejde o nějakou neodůvodněnou obstrukci nebo uraženou reakci na skutečnost, že rozpočet, který se týká nás všech, nebyl s opozicí konzultován. Jedná se o to, že text obsahuje řadu „zvláštních“ a „nestandardních“ návrhů, a opozice má vyzkoušeno se 100% jistotou, že jakákoli její připomínka bude vždy zamítnuta.

Aby pan starosta získal čas (zřejmě pro příchod poslední koaliční ovečky) požádal předsedy opozičních klubů, aby mu sdělili na místě své připomínky k rozpočtu. Přitom na předcházejícím jednání zastupitelstva, ani nikde jinde je slyšet nechtěl. Tak jednoduchý trik samozřejmě nikdo neakceptoval. Tím spíše, že už dávno byla příležitost výhrady opozice zapracovat a možná i dosáhnout konsensu, protože význam schváleného rozpočtu pro fungování obce každý ze zastupitelů velmi dobře chápe.

Koalice nikdy nepřipustila do programu jednání žádný z rozšiřujících návrhů opozice. Není proto divu, že zastupitelé opozičních stran takový program nemohou podpořit. Zastupitelstvo tak neschválilo program jednání a bude se muset k rozpočtu i ostatním bodům sejít do 14 dnů.

Je otázka, zda neschválení špatného a podezřelého rozpočtu je pozitivní nebo negativní zpráva!?

 

Ing. Hana Jandová a Mgr. Petr Prchal

 

Další:

P. Melničuk: Praha 12 bez rozpočtu (16.3.2012)

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme