1. 10. 2016

Vůbec mne to netěší. Nevede ho nejsilnější a také nejaktivnější  opoziční strana u nás na Praze 12, ale dokonce v KV nejsou ani zastoupeny všechny opoziční strany. Ze zákona má být počet členů výborů lichý.  Koalice má v pětičlenném KV většinu tří (!) a kdykoli nás zbývající dva přehlasuje. Naše skutečná kontrolní činnost je tak zcela závislá na libovůli vedení radnice. Zápisy jsou sice veřejné, ale občané se nanejvýše dočtou, co by se mohlo a mělo zkontrolovat, ale zástupci kolice většinou rozhodnou, že do karet jim nikdo koukat nebude, viz třeba zápis z KV ze dne 13. 6. 2016, kdy nepřijali návrh zabývající se jejich pochybením.

Vedení radnice na čele se Změnou pro Prahu 12/KDU-ČSL, za účasti ČSSD a ANO se označuje za otevřené a transparentní, ale přitom odmítá připustit, aby opozice měla v kontrolním výboru většinu. Přitom důsledná kontrolní činnost opozice přeci přispívá ke zkvalitnění politické kultury i kvalitě vedení naší městské části. Ale takto vládnoucí  koalice asi nepřemýšlí, ke škodě své a hlavně ke škodě celé Prahy 12, kterou má řádně spravovat.

Smutné je, že  ve dvou při celkem pěti členech KV nemá ani usnášeníschopnou většinu. Čili ani při absenci někoho z koalice, kdybychom byli při hlasování dva na dva nebo dva na jednoho, nebylo by usnesení platné. K usnášeníschopnosti bychom proti koalici museli být tři na dva. Nyní je to obráceně. Asi aby toto vše nebylo zřejmé na první pohled, je stranická příslušnost na webu radnice uváděna jen u předsedů výborů, viz zde:  http://www.praha12.cz/vybory-zastupitelstva/d-2420/p1=1845#vybor2

Není náhoda, že kontrolní a finanční výbor jsou ze zákona povinně zřizované. Navíc, postavení samotného KV je dle zákona výsadní. Má stát nad ostatními výbory a kontrolovat i jejich činnost včetně výboru finančního, který má u nás členů sedm (!). Je to vše náhoda? Ne, to je vědomá arogance moci.

 

Ing. Bořivoj Kůla, MBA, místopředseda klubu zastupitelů TOP 09

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme