Omezení hazardu kolem nás se stalo v roce 2011 skutečností

 Všichni zastupitelé TOP 09 v MČ Praha 12 podpořili na prosincovém zasedání zastupitelstva v roce 2011 nulovou toleranci hazardu v naší městské části. Následovali tak jednoho z průkopníků v hlavním městě, MČ Praha – Libuš, pod vedením starosty Jiřího Koubka. Zastupitelstvo MČ Praha 12 schválilo drtivou většinou a napříč politickým spektrem usnesení, ve kterém nechce na území MČ Praha žádné výherní hrací přístroje, videoloterjiní terminály apod. V rámci později projednávání nové obecně závazné vyhlášky hl. m. Prahy, kterou se stanoví místa a čas, na kterých lze provozovat loterie a jiné podobné hry, byl návrh městské části přijat a schválen.

 

Optimální řešení: existuje? 

„Na jednu stranu se tím Praha 12 zbavuje jistých příjmů z hazardu určených např. na sport, na druhou stranu se tím výrazně omezují patologické, asociální a příp. i kriminální aktivity s tím spojené.  Úplný zákaz není optimální řešení, na druhou stranu výjimky se v Česku také moc neosvědčují. Mně osobně se líbí nejvíce americký model, kde je dostupnost hazardu omezena jeho umístěním za město. To je ale v Praze a jeho okolí stěží realizovatelný koncept, říká Marek Fajfr, lídr TOP 09 v Praze 12. 

 

Specifika Prahy - Libuš 

Zkušenosti z Prahy 12 a Libuše nejsou zcela totožné. „Ačkoliv MČ Praha-Libuš s necelými 10 tisíci obyvatel zaujímá 21. místo mezi 57 městskými částmi, co do rozsahu hazardu na počet obyvatel zaujímala po Praze 1 smutné druhé místo. Městské části doposud neměly žádný nástroj, jak hazard regulovat. Rada MČ Praha-Libuš jednomyslně přijala doporučení Zastupitelstva HMP, aby byl z našeho území hazard zcela vyloučen. Vycházeli jsme také ze skutečnosti, že většina hazardu je provozována v areálu Sapy, což je území, které je městskou části fakticky nekontrolovatelné“, dodává Jiří Koubek, starosta Mč Praha - Libuš.

 

Nulová tolerance není všelék… 

Většina zastupitelů TOP 09 nicméně stojí při zemi a neočekává efekt mávnutí kouzelného proutku. Kriminalitu ani hazard jako celek se tím vymýtit nepodaří, ale věříme, že je tímto výrazně omezíme v některých exponovaných lokalitách. Složité problematiky nemají jednoduchá řešení, jak ukazují zkušenosti s prohibicí či přísnou regulací prodeje alkoholu v USA, Skandinávii i SSSR, kde přinesly opačný efekt – ilegalizaci prodeje alkoholu a rapidní nárůst kriminality. Některé negativní dopady spojené s nulovou tolerancí se podařilo vyřešit. „Např. výpadek financování sportu se podařilo zajistit z jiných zdrojů“, říká starosta Prahy 12 Petr Prchal.

 

Pražský magistrát odsouhlasil novou vyhlášku k regulaci hazardu 

Pražský magistrát odsouhlasil v srpnu 2013 novou vyhlášku k regulaci hazardu.  „V současné době je na území Prahy 1051 míst, kde lze provozovat loterie a jiné podobné hry s tím, že tato nová vyhláška počítá s omezením 348 míst, kde lze provozovat hazard. To znamená, dochází k významné redukci počtu míst, co se týče loterií“, říká pražský radní za TOP 09 Lukáš Manhart, který má problematiku v gesci a není přítelem plošné nulové tolerance hazardu na území celého hlavního města.

 

Marek Fajfr, lídr TOP 09 Praha 12

a Mgr. Jiří Koubek, lídr TOP 09 Praha - Libuš

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme