Obsah vystoupení zastupitele za TOP 09 Praha 12 Mgr. Petra Prchala

8. 2. 2011

Předmluva k textu vystoupení na zastupitelstvu

Milý čtenáři. Jsem člověk, který už relativně hodně pamatuje. Žil jsem - stejně jako mnozí z vás - léta pod vedením komunistické strany v prostředí, které bezostyšně deformovalo pravý obsah slov, aby věcem „hrozným“ dalo zdání legitimity či správnosti.

To se vyskytuje samozřejmě i v dobách, kdy to není státní politikou, protože nám to umožňuje vnitřně si omluvit, zdůvodnit a vysvětlit věci, které by byly v podstatě jinak nepřijatelné. To je důvod, proč je nahrazujeme slovy, která vypadají zdánlivě správně.

Například všichni uznáme, že mlátit děti je nepřípustné. Přísná a nesmlouvavá výchova však může být v určitých případech akceptovatelná… V praxi ale může jít v obou případech o tutéž rákosku, která v rukou maniaka může vést až k tragédii.

Podobné pocity jsem zažíval, když na 2. zasedání zastupitelstva městské části Prahy 12 vystupovali představitelé Změny pro Prahu 12 a vysvětlovali všem, proč jsou vlastně komunisté přijatelnými partnery a proč nevadí, že jsou komunisté.

Víte, já nemá osobně problém s lidmi jakéhokoli zaměření. V okruhu lidí kolem mne byli exponovaní lidé z nomenklatury i disentu, z pravice i levice. Nemám osobní problémy s kýmkoli z „našich“ komunistů. Naopak se domnívám, že mnozí z těch, co jsem poznal už v předminulém volebním období, kdy jsem byl v zastupitelstvu, patří mezi pozoruhodné osoby, dokonce i osobnosti.

Koalice však ani na komunální úrovni nevytvářejí jednotlivci. Není pravda, že se spojují slušní lidé. Spojují se a koalice vytvářejí politické strany! Strany se svými programy, ideologiemi a cíly. A všechny omluvy a výmluvy jsou jen vytáčkami! Myslím si, že by nám dnešní radniční koalice neměla vysvětlovat, proč jsou komunisté v pořádku. My si o tom myslíme své. Ať to vysvětlují těm mrtvým z Jáchymova, z Bytízu, z lágrů a věznic i statisícům dalších lidí, kterým totalita ublížila!

Tato koalice dokonce obsadila i předsednické funkce kontrolního a finančního výboru, které se v demokracii standardně (i když nepovinně) přidělují opozici, protože slouží ke kontrole činnosti rady; a kdo jiný by vás mohl lépe kontrolovat, než váš protivník.

To vše bylo důvodem, proč jsem se cítil povinen vystoupit na 3. zasedání zastupitelstva městské části Praha 12 s následujícím prohlášením k návrhu, abychom obsadili jedno či dvě místa v tomto devítičlenném (respektive 7členném) výboru.

 

Obsah vystoupení zastupitele za TOP 09 Praha 12 Mgr. Petra Prchala

Dámy a pánové,

pan Ing. Hnilička (KSČM) už na minulém zastupitelstvu navrhoval, aby do kontrolního a finančního výboru byli přibráni i zástupci opozice. Vlastně tím poprvé bylo oficiálně a veřejně deklarováno, že komunisté jsou součástí koalice. Sice to není nic, co bychom nevěděli. Ale současně je to i důvod, proč musíme vaší nabídku odmítnout.

Říká se, že v politice, ve válce a v lásce je všechno možné, jen když se dosáhne výsledku. Možná je to pravda, ale zdaleka to neznamená, že všechno je také správné, morální a mravné!

My s vámi nechceme spolupracovat ne proto, že sedíte na místech pro radu a my dole v sále, ale proto, že tuto koalici s komunisty pokládáme za nemravnou! A my máme tu skvělou možnost, že se můžeme držet zásad a principů, a cítíme se v tom dobře.

Jsme přesvědčení, že kontrolní a finanční výbor má řídit opozice a má v nich mít většinu. Obdobně si myslíme, že opozice by měla být zastoupena například i ve výběrových komisích. Dokonce se domníváme - a při předkoaličních jednáních jsme to i uváděli – že by obě předsednické funkce měly být placené a mají být vykonávané řádně a na plný úvazek.

Nemá to být nějaký úplatek, způsob jak si koupit podporovatele, ale má to být práce, která se vykonává s plným nasazením. Jedině tak má smysl!

Abychom byli v těchto výborech jenom jako stafáž do počtu, snadno přehlasovatelní a jen pro vytvoření vnějšího zdání, že to, co se zde děje je normální a demokratické… Toho se skutečně zúčastnit nechceme.

My, jako zastupitelé, víme, že se můžeme účastnit jednání výborů a také to budeme dělat. A náš vliv na jejich chod bude úplně stejný, jako kdybychom přijali tuto vaší nabídku. To znamená – žádný.

Myslím si, že snaha ovládat kontrolní a finanční výbor, je výrazem zjevného nedostatku demokratického cítění.

 

V Praze 8. 2. 2011,

Petr Prchal, TOP 09

 

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme