Modřanská losovačka: Praha 12 jede v protisměru

Tisková zpráva: Radnice pod vedením Františka Adámka vyhazuje miliony v době krize

24. 11. 2011

Na konci roku 2010 vznikla v Praze 12 koalice ČSSD, Změny pro Prahu 12, VV a KSČM, jejíž cílem je prý „otevřená a průhledná radnice“. Zkušenosti z jednoho roku vládnutí však ukazují pravý opak. Pro mnohé to není překvapením, starostou se totiž stal F. Adámek (bývalý tajemník UV KSČ), koalice je založená na otevřené podpoře KSČM a vznikla díky podvodu Věcí Veřejných, které uzavřely dvě koaliční dohody současně.

V 1. polovině roku 2011 zrušilo vedení radnice směrnici, která zadávala povinnost jednotně zveřejňovat zakázky nad 100 tisíc korun na internetu. Tím vznikl zcela neprůhledný systém. Nyní vedení radnice zveřejňuje pouze vybrané malé zakázky podle svého uvážení a u jiných pouze seznam vybraných firem, které vyzve k podání nabídky. To však znamená, že se tyto firmy mezi sebou mohou domluvit na vyšší ceně na úkor Prahy 12!

„Z podezřelých důvodů nezveřejnilo vedení radnice na svých webových stránkách ani zadání k důležité zakázce na „zpracování studie na umístění nové radnice“, která je strategickou investicí a má zásadním způsobem ovlivnit na desítky let fungování městské části,“ uvedl Marek Fajfr, předseda TOP 09 Praha 12. Dalším z příkladů zmanipulované zakázky je personální audit, který byl i podle nezávislých organizací zadán diskriminačně a netransparentně.


„Vrcholem netransparentnosti radnice Prahy 12 je Modřanská losovačka. Rada schválila dne 2. 11. 2011 zadání výběrového řízení tak, aby omezila počet účastníků, kteří budou podávat cenovou nabídku k akci „Výstavba dešťové kanalizace a rekonstrukce komunikací v oblasti Čechova čtvrť“ losováním. „Využívá tak nejspornějšího ustanovení současného zákona o veřejných zakázkách,“ říká Hana Jandová, zastupitelka za TOP 09. Radě vůbec nevadí, že letos bylo protikorupční policií označeno 36 losovaček v hodnotě 2 mld. korun za netransparentní. Podle policie se v nich vůbec nejednalo o náhodný výběr.


Původní priorita programového prohlášení rady „Zefektivníme roztříštěný systém zadávání veřejných zakázek s důrazem na transparentnost…a efektivitu. Všechny zakázky zveřejníme na internetu“ se po roce její činnosti jeví jako výsměch. Zatímco jiné radnice dokazují svou otevřenost tím, že zveřejňují na internetových stránkách vše od zakázek až po uzavřené smlouvy, jako to dělá například radnice MČ Praha-Libuš pod vedením J. Koubka (TOP 09), Praha 12 se bohužel vydala v protisměru!

Marek Fajfr
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme