Manipulace s demokracií

Tisková zpráva: Kdy dojde na dotazy občanů?

14. 3. 2012

Proč Zastupitelstvo městské části Praha 12 pravidelně nestíhá projednat program, který je předkládán na jednání? Je to důsledek „rafinovaného“ záměru koalice ČSSD, VV a Změny pro Prahu 12 (KDU-ČSL, Zelení, Suverenita, KAN a další) s otevřenou podporou KSČM, kteří cíleně organizují jednání tak, aby to nebylo fakticky možné!

Starosta Prahy 12 například svolává zasedání zastupitelstva na pozdní hodiny, aby nebylo možné projednat celý program a zejména „Zprávu o činnosti rady“ a „Dotazy, podněty, připomínky“. To jsou totiž ty body programu, kde je prostor na dotazy opozičních zastupitelů a občanů.

Ve středu 14. 3. 2012 je začátek jednání zastupitelstva stanoven na 17 hodin. Přitom program má 17 bodů, včetně zcela zásadního předkladu, kterým je rozpočet na rok 2012. Řádné jednání má být podle jednacího řádu vždy ukončeno do 22 hodin. To však, pokud by se mělo vše projednat, není reálné!

Na zprávu o činnosti rady a dotazy, podněty a připomínky se nedostalo už od září 2011! Když opoziční zastupitelé za TOP 09 a ODS vyvolají mimořádné jednání zastupitelstva, aby bylo možné tyto a další body projednat, řeší to koalice jednoduše – nedostaví se v dostatečné počtu a starosta zastupitelstvo ukončí.

Zatím poslední obstrukcí bylo, když starosta bez jakékoli opory v zákoně zrušil již svolané zasedání zastupitelstva, které se mělo konat 26. 2. 2012. Tento neobvyklý postup měl vskutku obdivuhodné vysvětlení - z jednání se údajně omluvila většina koaličních zastupitelů.

To vše je na hraně zákona; ale účel světí prostředky. Chatrná koalice na Praze 12, která má převahu pouhého jednoho hlasu, si to uvědomuje velice dobře.

Klub zastupitelů TOP 09 Praha 12 bude prosazovat po vzoru Zastupitelstva hlavního města Prahy, aby byl jednacím řádem pevně stanoven pravidelný čas v programu jednání, kdy dostanou prostor přímé interpelace občanů městské části.

 

Za klub zastupitelů TOP 09 P12

Ing. Hana Jandová a Mgr. Petr Prchal

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme