Kvůli delfíní show padlo trestní oznámení. Lidé chtějí zpět peníze

12. 9. 2013

Policie vyšetřuje pořadatele zrušené delfíní show v Praze kvůli možnému podvodu. Trestní oznámení podal jeden z návštěvníků, který nedostal zpátky peníze za vstupenku. Další majitelé lístků chystají hromadnou žalobu. Artur Kaiser údajně vybral od lidí statisíce korun, produkci ale nepovolilo ministerstvo životního prostředí.

Představení se mělo odehrávat v obřím stanu s bazénem, který vyrostl na soukromých pozemcích v Praze-Libuši. Po průtazích ale show zhatilo v květnu ministerstvo životního prostředí (MŽP), které dovoz delfínů do Česka zakázalo. Pořadatel slibuje nový termín akce na konci října, a to i přesto, že stále nemá potřebná povolení. Kaiser totiž potřebuje tzv. územní souhlas a podle starosty Libuše Jiřího Koubka (TOP 09) si o něj dosud nezažádal. "Vstupenky prodával někdy od listopadu a přitom stále nemá ta dvě základní povolení," podivuje se Koubek.

Podle Koubka organizátor nikdy nezveřejnil, kolik vstupenek doopravdy prodal. "Určitě jich prodal tisíce, ale nevěřím, že desetitisíce, jak tvrdí," myslí si Koubek. Na starostu se obrací lidé s prosbou o pomoc, jak postupovat, protože se vrácení vstupného domáhají neúspěšně už delší dobu.

Show měla začít v dubnu, další termín byl v červnu, ani ten se ale neuskutečnil. Starosta Koubek upozornil na další nestandardní věc - na V. I. P. vstupenkách na akci se objevilo logo Prahy, magistrát ale s akcí nemá nic společného a k užití loga nedal souhlas. 

Legislativa Evropské unie zakazuje dovoz delfínů první generace pro účely komerčního využití. Delfíni, kteří měli v Praze vystupovat, byli sice odchováni v zajetí, jejich rodiče ale pocházejí z volné přírody. Rovněž Agentura ochrany přírody a krajiny ČR vydala negativní stanovisko, a tak MŽP akci nepovolilo. Proti konání show vznikla i petice, kterou podepsaly tisíce lidí. 

Rozhovor s Jiřím Koubkem naleznete ZDE.

Česká televize, 12.9.2013

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme