1. 5. 2015

V municipalitách se solidní politickou kulturou je zvykem, že jak vedení tak i většiny v kontrolním výboru se ujme nejsilnější z koalice-oklestila-vybory-a-komiseopozice. A u nás máme na výběr. V Praze 12 je nejsilnější opoziční stranou TOP 09. Dohromady čítá opozice s ODS, Zelenými a komunisty 15 mandátů, viz tabulka. Kontrolní výbor má stát nad ostatními výbory podle § 78, 5), b) zákona o hlavním městě Praze s tím, že „kontroluje dodržování právních předpisů ostatními výbory…“. Postavení kontrolního výboru je tím výsadní a pro fungování zastupitelské demokracie klíčové. Demokraticky vedené radnici by prospělo, kdyby předsednictví kontrolního výboru byla placená funkce třeba na částečný úvazek.

Kontrolní výbor v Praze 12 s více než padesáti tisíci obyvateli čítá nyní jen čtyři členy, přičemž dva členové jsou z koalice. Zatímco druhý výbor zřizovaný obcí ze zákona, výbor finanční, má v Praze 12 nyní členů šest. To si koalice pohodlnou většinou dvaceti hlasů z třiceti pěti odhlasovala. Proč, můžeme spekulovat: snad aby se do kontrolního výboru nedostaly další opoziční strany? Naštěstí byli již odinstalováni tajemníci výborů, což v případě zaměstnanců radnice určitě v zákonu oporu nemělo. Ale dle zákona má být počet členů výborů lichý, nyní je sudý. Předklad k nápravě tohoto stavu, jež jsem dával na posledním zasedání zastupitelstva, bohužel koalice neschválila. Viz prosím www.facebook.com/groups/komorany.

V souladu s principy řádného výkonu zastupitelské demokracie by každý politický klub zastupitelstva měl mít možnost delegovat jednoho zástupce do každého výboru zastupitelstva. Tento princip byl narušen tím, že z původní komise rady pro kulturu a pro výchovu a vzdělávání nové vedení radnice udělalo dva výbory zastupitelstva opět se zákonným minimálním počtem členů pět. Tento minimální počet členů výboru (natož komise) je dán zákonem o hlavním městě Praze, §77, čl. 1), a vůbec neodpovídá počtu obyvatel naší MČ. V důvodové zprávě k zasedání zastupitelstva jsme se bohužel nedočetli žádný rozumný důvod k této změně z komisí na výbory a můžeme jen spekulovat, že jde o pokus o posílení moci nového vedení radnice. Je to v rozporu s principy zastupitelské demokracie a samosprávy, protože komise začasté s počtem členů většinou nad deset a i nad dvacet členů dávají občanům mnohem větší možnost participovat na řízení věcí naší městské části. Je to také v rozporu s proklamovanou otevřeností radnice v programovém prohlášení nového vedení radnice. Doplněním počtu členů výborů pro kulturu a pro výchovu a vzdělávání na sedm, jak navrhoval zmíněný předklad zastupitelstvu, by se alespoň částečně eliminoval negativní dopad této změny.

Tato změna ve snížení počtu členů výborů a původních komisí nebyla k lepšímu v zájmu občanů, ale patrně jen k posílení moci nového vedení radnice. Je to jako kdyby nový vítěz ligy chtěl změnit pravidla hry, aby se mu napříště snadněji vyhrávalo. Omlouvalo by ho snad jedině to, že jméno ZMĚNA by měl na bráně svého stadionu.

Ing. Bořivoj Kůla, MBA;  Člen Zastupitelstva MČ Praha12; 12. IV. 2015

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme