5. 6. 2013

Ředitelka Modrého klíče Milana Remarová a její zástupce Radovan Netušil řeší každý rok stejné dilema: Komu udělit cenu za významný sponzorský počin, když by si ji zasloužili všichni? Ale uděluje se jen jeden Zlatý Bohouš a toho si za rok 2012 odnesli manželé Jandovi, dlouholetí příznivci Modrého klíče.

Vloni tomuto nestátnímu sociálnímu zařízení udělali největší radost výtěžkem z dražby obrazů Dostihy a Žokej Váňa z ateliéru klientů Modrého klíče při koňských dostizích v Pardubicích. Cenu i jménem svého manžela a syna, kteří s touto myšlenkou přišli a také ji realizovali, přebírala místostarostka Hana Jandová (TOP 09) při květnové výroční slavnosti Modrého klíče. Ta krásná keramická šachová věž s obličejem připomínajícím Bohouše, prvního velkého příznivce modřanského nestátního sociálního zařízení, jí udělala opravdovou a nečekanou radost. Stejně upřímně přijímali poděkování Modrého klíče všichni ostatní příznivci a sponzoři. Jejich řady se rozmnožují úměrně k tomu, jak se rozšiřuje počet klientů s mentálním a kombinovaným postižením v Modrém klíči. I oni přispěli do programu pro pozvané hosty svojí „špetkou do mlýna“. Utvořili pěvecké seskupení Modroklíček a vystoupili na slavnosti v kulturním programu. Zahájil ho skvělý sbor zaměstnanců kánonem Laudamus Te, Musicam. Byl to nácvik na následující dvoudenní festival pěveckých sborů, jehož první ročník v Modrém klíči probíhal v sobotu 18. května. Ale o tom zase jindy.

Původní článek vč. fotogalerie je dostupný na webu Prahy 12