Jak vypadá otevřená a transparentní radnice, když se spojí KDU-ČSL, „Zelení“, ČSSD, VV a KSČM?

Zpráva z 3. zastupitelstva městské části Praha 12. Vizitka koalice, kterou vede František Adámek

21. 3. 2011

Rada MČ Praha 12 byla zvolena 18 hlasy, které dali dohromady zastupitelé za Změnu pro Prahu 12 (KDU-ČSL, Strana zelených, Pirátská strana, KAN, Suverenita Jany Bobošíkové), VV, ČSSD a KSČM, které mají dohromady většinu jednoho hlasu.

Skutečná opozice nezískala ani předsednictví kontrolního výboru, které vždy patřilo opozici, a na rozdíl od minulého období ani předsednictví finančního výboru. Placenou funkci předsedkyně finančního výboru má zastupitelka za Věci veřejné, která je zároveň neuvolněnou členkou rady. Nejdůležitější kontrolní funkci, která by měla být zodpovědnou prací na plný úvazek, vykonává zástupce KSČM ve svém volném čase. Je vůbec možné při vykonávání náročného učitelského povolání, vykonávání předsednictví komise pro životní prostředí a členství v komisi školské stihnout tak náročnou a odpovědnou funkci. Bez nadsázky je možné napsat, že se jedná o vědomé oslabování kontrolních funkcí výborů zastupitelstva.

Aby si koalice zajistila účast všech svých členů, posunula začátek zastupitelstva až na 17 hodinu. Tím se výrazně omezil čas na projednávání všech bodů. V průběhu zasedaní využila koalice své jednočlenné většiny 18 hlasů k ukončení diskuze. Jinými slovy znemožnila tím opozici vystoupit se všemi připomínkami.

V průběhu jednání byl několikrát porušen jednací řád zastupitelstva a zřejmě i zákon o hlavním městě Praze, protože starosta nepřipustil hlasování o návrhu usnesení, které řádně přednesl opoziční zastupitel za ODS, a nemístně přerušoval vystoupení zastupitelů za TOP 09.

Koalice nepřipustila doplnění programu zastupitelstva o řádně připravený bod TOP 09, který požadoval zveřejňování audiozáznamu z jednání zastupitelstva na webu MČ, zvýšení vypovídací schopnosti zápisů o usneseních rady a případně zveřejňování zápisů z průběhu jednání rady. Tyto návrhy však byly zamítnuty.

Koalice stáhla z programu jednání návrh, který zřizoval další placené místo pro uvolněného zastupitele, předsedu komise pro komunitní plánování, kterým měl být získán další zástupce KSČM. Můžeme se jen domnívat, že důvodem mohly být obavy z očekávané prudké reakce opozičních stran TOP 09 a ODS.

Přístup některých radních k jednání zastupitelstva byl až nedůstojný. Zástupkyně starosty za Věci veřejné v podstatě neodpověděla ani na jeden jednoduchý dotaz přímo, téměř vždy sdělila, že odpoví písemně. Tím zneužila možnost, kterou dává jednací řád zastupitelstva, tedy odpovídat na komplikované dotazy vyžadující zvláštní přípravu do 30 dnů. Zástupkyně starosty za Stranu zelených zase klidně pronesla, že předsedu kontrolního výboru má opozice. Tím myslela představitele KSČM, který tuto funkci obdržel za podporu koalice. Radní za KDU-ČSL s kompetencí mediální komunikace na dotaz, co bude podstatou její práce, neustále připomínala své spory s předcházejícím vedením radnice, ale dotaz v podstatě nezodpověděla. Jak bude vypadat její práce zatím dokumentují poslední čísla Novin Prahy 12, zejména prezentace nových členů rady, kterou připravila (po kolika letech se dostali zasloužilí členové KSČM na stránky našich Novin…) nebo odmítáním zveřejnit tiskovou opravu opozice k manipulativně upravenému článku rady, jež byl zveřejněn na webových stránkách MČ a posléze zkrácený v Novinách Prahy 12 a v němž jsou uvedeny nepravdivé informace o vyjednáváních TOP 09 a ODS s dalšími stranami a také zkreslený popis průběhu 2. zastupitelstva.

Závěr zasedání byl nakonec posunut o půl hodiny, přesto nebyly dokončeny všechny dotazy a podněty. Zastupitelstvo by se mělo správně sejít v doplňujícím termínu, ale podivuhodným a ne zcela transparentním rozhodnutím pana starosty bylo zastupitelstvo ukončeno několik dní po jeho přerušení.

Klub TOP 09 Praha 12,

hana.jandova7@seznam.cz

Koalice nepřipustila doplnění programu zastupitelstva o řádně připravený bod TOP 09, který požadoval zveřejňování audiozáznamu z jednání zastupitelstva na webu MČ, zvýšení vypovídací schopnosti zápisů o usneseních rady a případně zveřejňování zápisů z průběhu jednání rady. Opozice však tyto návrhy zamítla.

Přístup některých radních k jednání zastupitelstva byl až nedůstojný. Zástupkyně starosty za Věci veřejné v podstatě neodpověděla ani na jeden jednoduchý dotaz přímo, téměř vždy sdělila, že odpoví písemně. Tím zneužila možnost, kterou dává jednací řád zastupitelstva, tedy odpovídat na komplikované dotazy vyžadující zvláštní přípravu do 30 dnů. Zástupkyně starosty za Stranu zelených zase klidně pronesla, že předsedu kontrolního výboru má opozice. Tím myslela představitele KSČM, který tuto funkci obdržel za podporu koalice. Radní za KDU-ČSL s kompetencí mediální komunikace na dotaz, co bude podstatou její práce, neustále připomínala své spory s předcházejícím vedením radnice, ale dotaz v podstatě nezodpověděla. Jak bude vypadat její práce zatím dokumentují poslední čísla Novin Prahy 12, zejména prezentace nových členů rady, kterou připravila (po kolika letech se dostali zasloužilí členové KSČM na stránky našich Novin…) nebo odmítáním zveřejnit tiskovou opravu opozice k manipulativně upravenému článku rady, jež byl zveřejněn na webových stránkách MČ a posléze zkrácený v Novinách Prahy 12 a v němž jsou uvedeny nepravdivé informace o vyjednáváních TOP 09 a ODS s dalšími stranami a také zkreslený popis průběhu 2. zastupitelstva.