Jak omluvit neomluvitelné aneb Rudá změna do třetice

28. 2. 2011

Dovolte, abych jako volební lídr TOP 09 Praha 12 reagoval na dopisy z 24. a 25. února, v nichž jsme zmiňováni, ale dosud jsme neměli možnost se vyjádřit. Míra účelových manipulací, polopravd a zkreslování však dosáhla už takové úrovně, že cítím potřebu uvést věci na pravou míru.

Vypadá to, jakoby se z Prahy 12 ozývalo, a to i v celostátních médiích, zuřivé útočné či obranářské poštěkávání místní koalice či opozice. Nejde tu však o nějaké lokální soupeření. Jedná se o problém přesahující rozměr jednoho pražského obvodu, kde se rada městské části snaží sama před sebou i před veřejností omluvit neomluvitelné. Ve skutečnosti se jedná o to, jak daleko pustíme komunisty, aby ovládali naši společnost.

A to je právě to, co se děje v Praze 12, kde se komunisté stali rozhodujícím jazýčkem na vahách, který má zásadní sílu ovlivňovat činnost místní radniční koalice. Navíc se jedná o podivnou mesalianci s volebním uskupením Změna pro Prahu 12, jehož součástí je nejen KDU - ČSL, ale dokonce i ikonický Klub angažovaných nestraníků. I když se žádný ze členů KAN nedostal na radnici, zůstávají nadále členem tohoto sdružení, které úzce spolupracuje s místní organizací KSČM. Což je, jen jako perlička na okraj, právě ta organizace, jejíž členkou je i známá poslankyně Semelová. To, že to nevadí ČSSD, KDU-ČSL, VV, Zeleným ap., je věcí jejich svědomí, ale že se od podobného seskupení nedistancuje KAN, to mě donutilo významně korigovat představy o tomto světě a jeho minulosti. A naší nepoučitelnosti…

TOP 09 v Praze 12 zvítězila, a tak pochopitelně vedla intenzivní jednání se všemi zúčastněnými demokratickými stranami. Rozhodně se ohrazujeme proti demagogickému tvrzení, že druhý den TOP 09 a ODS překvapivě obrátily o 180 stupňů. Jednak se zmiňovaných jednání účastnila pouze TOP 09 a současně byli všichni účastníci vždy upozorněni, že závěry musí schválit širší plénum TOP 09 tak, jak bývá v demokratických stranách obvyklé.

Je pravdou, že tento přístup musel být zřejmě pro Změnu pro Prahu 12 či ČSSD zcela neobvyklý, což se ostatně brzy potvrdilo v průběhu dosavadních jednání zastupitelstva. Takovou přehlídku prokazatelného porušování jednacího řádu, obcházení demokratických principů a standardů, neoprávněných zásahů do jednání nebo manipulací se zápisy si skutečně nikdo nepředstavoval. TOP 09 není ODS a máme k minulým letům jejího „panování“ nejednu kritickou výtku. To, že to však může být o tolik horší, a tak rychle, to jsme skutečně nečekali. Vskutku změna! Vřele doporučuji navštívit veřejná jednání zastupitelstva, protože je zde možné vidět věci v demokratické společnosti skutečně nevídané.

Na vrub našeho podílu na předkoaličních jednáních musím přiznat, že i my neseme svůj díl odpovědnosti. TOP 09 skutečně nedokázala většinově akceptovat za koaličního partnera bývalého tajemníka ÚV komunistické strany, který je dnešním starostou. Byla to chyba? Pochybuji, a to tím spíše, že byla vyjednána a podepsána většinová koalice s ODS a VV, která nebyla nikdy vypovězena. Naše pokusy o rozšíření této koalice se nikoli naší vinou nezdařily, a protože TOP 09 není dostatečně flexibilní na to, aby spolupracovala s komunisty, zůstala nám vyhrazena jen místa v opozici.

Byli jsme připraveni, jako nový subjekt vstupující na scénu komunální politiky, na konstruktivní opoziční „spolupráci“ s vedením radnice. Tím spíše, že témata jako otevřenost radnice, posilování finančních možností městské části a snaha o zkvalitňování životního prostředí patří mezi klíčové body i našeho volebního programu. Avšak dnes už jsme poznali, co si pod těmito slovy současná koalice na Praze 12 představuje. Stačilo pár dní, abychom začali narážet na cenzuru, lživé překrucování skutečností, zatajovaní informací, personální čistky, zbytečné rozhazování finančních prostředků – zkrátka aroganci moci, jaká v Praze 12 ještě nebyla.

Nejde o nějaké žabomyší války, jde o to, v jaké zemi, v jakém kraji, v jaké obci chceme žít.

 

Petr Prchal

místopředseda regionální organizace TOP 09 Praha 12

volební lídr komunálních voleb 2010

 

 

Další:

Bez bázně a Hány aneb Rudá změna podruhé, Daniela Rázková (KDU-ČSL P12), 25.2.2011

Překvapení voličů v Praze 12 aneb změna a rudá změna, Petr Hána, (ODS P12), 24.2.2011

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme