Final Word: Ekonomický program má nejlepší TOP 09

Z průzkumu mezi podnikateli jednoznačně vyplývá, že program TOP 09 nabízí nejlepší řešení v oblasti ekonomiky

21. 5. 2010 | 09:00

V záplavě předvolebních průzkumů se dostalo i na profesně specifický vzorek respondentů – čtenáře internetového bulletinu Final Word, který vydává společnost Fleet Sheet novináře Erika Besta. Odběrateli anglicky psaného Final Wordu jsou především střední a vyšší manažeři s rozhodovacími pravomocemi, většinou z finančního a korporátního sektoru.

Online průzkum provedený agenturou Donath-Burson-Marsteller, kterého se zúčastnilo 1295 respondentů, se zaměřil hlavně na ekonomické aspekty volebních programů a v tomto smyslu měl jediného vítěze – TOP 09. Program této strany reaguje na současné potřeby české ekonomiky nejlépe podle názoru 58,5 procenta respondentů. S více než polovičním odstupem je druhá ODS (21,2 procenta), další strany (zelení, Věci veřejné a ČSSD) se nedostaly přes pět procent a žádná z ostatních nepřekročila dvouprocentní hranici.

Velká většina dotazovaných (83,5 procenta) po volbách očekává výrazné ovlivnění ekonomiky. Například 94,1 procenta si myslí, že dojde ke zvýšení celkové daňové zátěže a zvýšení daňové zátěže podniků (87,9 procenta).

Na otázku, zda Česko zažije v průběhu příštích čtyř let obdobou fiskální krizi, v jaké je nyní Řecko, měli respondenti převážně optimistický názor, když kumulativně (55,5 procenta) tuto možnost vyloučili. Pesimistů, kteří takovou krizi předpokládají, je 40 procent.

 

Nejlepší ekonomický program podle čtenářů Final Wordu:

1. TOP 09

58,5 %

2. ODS

21,2 %

3. Strana zelených

4,8 %

4. Věci veřejné

3,5 %

5. ČSSD

3,5 %

Zdroj : Donath-Burson-Marsteller


V otázce zaměřené na oblastí, jimž by se prioritně měla nová vláda věnovat, jednoznačně zvítězila korupce a veřejné finance. Obě oblasti dostaly zhruba 850 hlasů, přičemž 498 respondentů označilo obě dvě oblasti. Naopak nezaměstnanost, která u Čechů vítězí ve většině ostatních průzkumů, dostala v průzkumu Final Wordu pouze 128 hlasů.

Pokud jde o odhadované volební preference manažerů středních a velkých firem a podnikatelů, tak se velká většina respondentů vyslovila pro ODS (61,5 procenta). Podle názoru 35,3 procenta by tato skupina dala svůj hlas TOP 09. Z ostatních stran by podle respondentů mezi manažery a podnikateli získaly ještě po procentu ČSSD a Věci veřejné.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme