ČSSD škodí sama sobě

Respekt: Proč v ČSSD zůstala podle W. Merkela spousta věcí při starém

20. 5. 2010 | 22:00

Wolfgang Merkel, ředitel pro výzkum demokracie WZB, profesor politilogie na Humboldtově univerzitě a přední expert na světové sociálně demokratické strany a jejich reformování komentuje v článku Anneke Hudally v časopise Respekt (17. - 23.5.2010), jak česká sociální demokracie čelí hlavním výzvám evropských sociálně demokratických stran. K těmto výzvám podle Merkela patří: 1) skutečnost, že v globalizované ekonomii nefungují staré politické recepty (volný pohyb kapitálu apod.), 2) EU jako výzva a platforma pro sociální prvky dosud převážně neoliberálního společného trhu nebyla sociálními demokraty zatím rozpoznána, 3) individualizace společnosti (již nejsou jasně profilované společenské skupiny, každý jednotlivec má de facto svůj životní styl):

ČSSD připomíná prefesoru Merkelovi model strany, která slibuje něco, co vzhledem k současným problémům veřejných rozpočtů nebude schopná dodržet. Na 13. platy všech druhů však nikde v Evropě nejsou peníze. Důležité je investovat do vzdělání, a to zejména nižších sociálních vrstev. Investice do vzdělání jsou mnohem sociálnější než vyplácení dalších platů. Co se týče zdravotnictví, poplatky – jak jsou zavedeny např. v Německu – nikoho neusmrtí. Ve výsledku má Merkel dojem, že tento program zní sice hezky, ale připomíná trochu 70. léta.

Podle názoru Wolfganga Merkela se čeští sociální demokraté svou zahraniční politikou sami poškozují, protože zaprvé takové kličkování nebudí důvěru a zadruhé ČSSD vůbec nediskutuje o tom, čemu se v mezinárodním právu říká „odpovědnost chránit“. Podle jeho názoru máme odpovědnost za ochranu menšin před pronásledováním. Otázka kterou si klade je, co se stane s utlačovanými lidmi, kterým sociální demokraté jinak velmi rádi pomáhají. Odpor k misi v Afghánistánu považuje za národní cynismus. Odstranit režim Talibánu opovrhující lidmi je přeci dobrý, progresivní a sociálnědemokratický důvod k intervenci.