Praha 12 - transparentní radnice?

18. 10. 2016

Před volbami se většina stran současné koalice hlásila k transparentnosti. Jak si transparentnost představují ve skutečnosti, už několikrát ukázali v praxi. Nejdříve koalice ANO, Změna pro Prahu 12 a ČSSD zrušila občanům možnost kontroly nad rozpočtem, který byl k nahlédnutí na webu Prahy 12. Tzv. rozklikávací rozpočet zavedla předcházející koalice, která měla v plánu postupně i další data otevřít veřejnosti. 100 000 Kč je pro koalici údajně zbytečně vysoký náklad za transparentnost. Jen za poradenské služby pro výstavbu nové radnice přitom už současná koalice utratila přes 3,4 mil Kč a stále nejsme u konce.

Na minulém zastupitelstvu jsem navrhnul zavedení elektronického hlasovacího zařízení, které se již běžně používá nejen na dalších městských částech, ale prakticky v celé České republice. Zařízení by mělo zachycovat, jak zastupitelé hlasují, což zjednoduší a zrychlí sčítání hlasů. Zejména však pomůže veřejnosti kontrolovat, jak odpovědně se výkonu funkce staví konkrétní osoby a politické strany. Je více než jasné, že některým lidem či stranám nemůže vyhovovat, že si lidé budou moci kdykoliv zkontrolovat, jak někteří jedinci hlasovali v klíčových hlasováních zastupitelstva. Je jasné, že by se mělo jednat o hlasovací zařízení přenosné, které by bylo možné používat i v případě přesunu do nových prostor.

Jak je současná koalice transparentní se ukázalo i vyloučením člena komise pro územní rozvoj, který si v článku Novin Prahy 4 dovolil mít odlišný názor na transparentnost přípravy výběrových řízení na novou radnici a za to byl obratem z komise pro územní rozvoj vyloučen. Stalo se tak zřejmě poprvé za posledních 20 let, kdy z komise rady městské části byl vyloučen člen za to, že odpověděl na otázky a vyjádřil svůj názor. Paní starostka argumentovala tím, že si redakce měla vyžádat i názor městské části, který měl v článku zaznít. Ruku na srdce, kdy se současná koalice ptá na stanovisko opozice při psaní jednostranných článků v Novinách Prahy 12?

Petr Šula, předseda klubu zastupitelů TOP 09