Praha 12 schválila koncesní smlouvu na Prior

24. 2. 2023

Na jednání Zastupitelstva MČ Praha 12 byla schválena koncesní smlouva na obchodní dům Prior. Současný obchodní dům bude nahrazen novým objektem. Městská část tak získá do svého majetku polyfunkční dům, kde bude nový supermarket, k tomu 2 patra obchodních jednotek, 1 patro pro kanceláře či ordinace a 4 patra městských bytů. To vše postaví do majetku MČ Praha 12 vybraný koncesionář, společnost BAK stavební společnost, a.s. Ta se do koncesního řízení přihlásila ve spolupráci s mezinárodní společností Savills, která má ve správě řadu komerčních nemovitostí nejen v České republice. Koncesionář bude mít právo si po splnění podmínek část pozemku odkoupit a následně prodat komerční jednotky a byty třetím osobám. Celková čistá podlahová plocha bude 18 400 m2 (bez parkovacích ploch).

Městská část obdrží každý rok pachtovné, které bude po dostavbě budovy minimálně 10 mil. Kč (při koncesní smlouvě na 50 let a zvažované průměrné inflaci 2 %, pak získá městská část do svého rozpočtu více než 845 mil Kč. Po skončení doby koncese navíc polyfunkční objekt zdarma převezme.

Původně se zvažovalo, že se do obchodního domu přesune radnice Prahy 12, ta však byla v minulém období postavena v ulici Generála Šišky. Budova Prioru je z 80. let minulého století a s výjimkou rekonstruované pasáže v přízemí,  je technické zázemí stále původní. Praha 12 nemá peníze na rekonstrukci objektu, a proto se rozhodla pro spolupráci a v rámci PPP projektu (Public – Private Partnership) najít partnera.

Těší mě, že se po 3 letech práce podařilo koncesní řízení posunout až k podpisu koncesní smlouvy. Proběhla řada jednání se zájemci o koncesi, bylo potřeba důkladně připravit smlouvy, obchodní a finanční model a také případné kompenzace v případě jakéhokoliv selhání. Věřím, že po dostavbě radnice Prahy 12 se bude jednat o další úspěšný projekt Prahy 12, dodává 1. místostarosta Prahy 12 Petr Šula, který má koncesní řízení ve své kompetenci.