21. 11. 2018

Městskou část s 56 000 obyvatel bude řídit nová devítičlenná rada složená z Pirátů s podporou Zelených, ODS a TOP 09. Každá z těchto stran bude mít v radě 3 zástupce. Novým starostou byl zvolen většinou zastupitelstva Jan Adamec za Piráty s podporou Zelených. Koalice má 21 zastupitelů z celkových 35. Hlavní prioritou nové koalice bude zabezpečení rozumného rozvoje MČ Praha 12 a transparentní fungování radnice.

„Programová shoda, které jsme v koalici dosáhli, vytváří dobrý předpoklad, abychom Prahu 12 dokázali v průběhu volebního období posunout kupředu. Naše radnice bude otevřená a názory občanů určitě nezapadnou,“ okomentoval ustavení nové rady starosta Jan Adamec. 1. místostarosta Vojtěch Kos (ODS) uvedl: „Máme jasné cíle a mezi sebou řadu odborníků, takže jsem přesvědčen, že se to v našich výsledcích pozitivně projeví“. Petr Šula, místostarosta za TOP 09 se připojil, „Víme, kde Prahu 12 tak zvaně tlačí bota a chceme přinést efektivní řešení.“

Piráti s podporou Zelených mají v této městské části 10 zastupitelů, ODS celkem 7 a nejmenší člen koalice TOP 09 má 4 zastupitele. V opozici zůstalo hnutí ANO (7 zastupitelů), Změna pro Prahu 12 (KDU-ČSL, STAN a další – 5 zastupitelů) a Občané dvanáctky (KSČM a NK – 2 zastupitelé).

Starosta Jan Adamec se bude věnovat IT, bezpečnosti, krizovému řízení a zahraničním vztahům. Místostarostka Eva Tylová (Piráti s podporou Zelených) má v gesci územní rozvoj, životní prostředí, SBO a regulaci hazardu, další radní za Piráty Lukáš Findeis sociální věci, zdravotnictví a sport. ODS má také tři zástupce - 1. místostarosta Vojtěch Kos povede oblast dopravy, financí a rozpočtu, místostarostou pro investice, majetek a bytovou politiku je Jiří Fremr a radní Pavel Ehrlich se bude věnovat záležitostem kultury a volného času. TOP 09 obsadila pozice místostarosty pro novou radnici a místní Agendu 21, kterým je Petr Šula, radní Hana Jandová má gesci hospodaření městské části, hospodářské správy, evropských fondů a koordinace infrastruktury budované hl. m. Prahou a radní Petr Prchal dostal na starost školství.