Pokrok ve výstavbě kanalizace na Praze 12

20. 9. 2021

Náklady na vyvážení žump stále ovlivňují domácí rozpočty skoro 4 % obyvatel Prahy 12. Vysoce přesahují běžné stočné ostatních obyvatel Prahy. Situace by se mohla konečně zlepšit.

Do konce letošního roku by měly být připojeny na splaškovou kanalizaci poslední nemovitosti v Komořanech, tedy kromě několika špatně dostupných objektů. Oddechnou si i občané, jejichž domy jsou přepojovány ze staré a nevyhovující kanalizace na novou, protože výkopové práce v zasíťované zástavbě jsou pro všechny strany velmi náročné.

Na konci minulého roku se konečně podařilo zahájit výstavbu stoky z ulice Čs. exilu do Cholupic. Součástí bude i odkanalizování domů na Cholupickém vrchu. Stavba by měla být dokončena do konce roku 2022. Zároveň by na této stoce mohlo být již v první polovině roku 2022 zřízeno nové výpustní místo.

V současné době je již vydané stavební povolení na stoku, která odvede splaškové vody z Točné do Cholupic. Připravuje se dokumentace pro výběr zhotovitele stavby a samotná realizace by měla být zahájena v druhé polovině roku 2022. Zároveň se dokončuje dokumentace pro stavební povolení na odkanalizování jižní části Točné, aby na konci roku 2022 mohly začít stavební práce i zde. Původní územní rozhodnutí bylo zpracované pro dočasné odkanalizování do lokální čistírny na Točné. Od této varianty investor Hlavní město Praha odstoupil vzhledem ke zrychlení prací na centrálním odkanalizování. V současnosti jsou zahájeny projektové práce na změně původního územního rozhodnutí v severní části Točné, které jsou ovlivněny přesměrováním odkanalizování do centrální čistírny. Tím by se přiblížilo odkanalizování poslední větší oblasti v Praze 12, která je závislá na vyvážení žump.

V Praze 12 budou stále malé oblasti, které nebude v dohledné době možné napojit na splaškovou kanalizaci . Proto je velmi důležité, že po třech letech od uzavření výpustního místa v Praze 12 bude vybudováno místo nové, které sníží našim občanům výrazným způsobem náklady na vyvážení

Hana Jandová (TOP 09)

radní pro infrastrukturu

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme