Participativní rozpočet – prostor pro Vaše návrhy

23. 9. 2021

Participativní rozpočet je prostorem pro Vaše návrhy. Každý z občanů má možnost připravit návrh na zlepšení veřejného prostoru na území Prahy 12. V místech, kde bydlíme, kde pracujeme nebo kde trávíme volný čas. Podmínkou je, že se musí jednat o pozemek městské části nebo hlavního města Prahy. Je to naprosto jedinečná možnost, která vám umožňuje přímo ovlivnit, na jaké projekty půjdou peníze z rozpočtu městské části. Můžete se zapojit vlastním návrhem nebo v následném hlasování. Velmi mě těší, že participativní rozpočet, který jsme odstartovali v loňském roce, tak velmi slibně pokračuje i v roce letošním.

V prvním roce nám do propagace participativního rozpočtu výrazně zasáhla protiepidemická opatření. I tak k nám nakonec dorazilo 10 návrhů. V roce letošním to s možností pořádání akcí nebylo o moc lepší, ale nakonec i letos přišlo dost návrhů, které jsme představili veřejnosti při Dni Prahy 12. V předběžném hodnocení, v němž se posuzuje realizovatelnost a ekonomika jednotlivých občanských námětů, bylo letos celkem 13 návrhů. Oproti loňskému roku jsme navýšili celkovou částku podpory pro na 1,5 mil. korun, takže na jednotlivý návrh je možné získat až 300 tisíc Kč. Na polovinu z této částky nám následně přispěje hlavní město Praha. Svým hlasováním se pak mohou vyjádřit všichni. Svým hlasem tak rozhodnout o návrzích, které se v naší městské části během následujícího roku budou realizovat. Hlasování proběhne během října a listopadu a do konce roku budou vyhlášeny nejlepší letošní návrhy. Zároveň je v plné přípravě realizace návrhů z loňského roku, většina návrhů by měla být realizována nejpozději na podzim tohoto roku.

Jak se Vám líbí okolí v místě Vašeho bydliště nebo v místech, kde na Praze 12 trávíte svůj volný čas? Máte nějaký zajímavý nápad, jak pro všechny vylepšit veřejný prostor? Počátkem roku 2022 bude vyhlášena výzva pro příští rok, zapojit se mohou všichni a budeme rádi za každý zaslaný návrh.

Petr Šula

místostarosta za TOP 09

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme