Nová radnice Prahy 12 komunálním projektem roku

4. 10. 2021

Komunálním projektem roku v kategorii Chytrá obec se stala nová radnice Prahy 12. Odborná hodnotitelská komise, která se vždy skládá především z vítězů předchozího ročníku soutěže, vyhodnotila z 51 projektů z celé ČR právě projekt nové radnice na Praze 12, jako nejlepší projekt v kategorii Chytrá obec za rok 2021. Ocenění za městskou část převzal z rukou poslance a předsedy výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj Ivana Bartoše místostarosta Petr Šula, který byl radou pověřen zajistit a kontrolovat výstavbu nové radnice. Projekt, který ještě před vydáním stavebního povolení převzalo současné zastupitelstvo po minulém vedení, se podařilo dokončit během dva a půl roku. Do projektu byla doplněna fotovoltaická elektrárna na střeše budovy, která sníží provozní náklady celého objektu. Vybudována byla i akumulační nádrž na dešťovou vodu, která bude využívána na zalévání zeleně na území naší městské části, ale také například dobíjecí stanice na elektromobily. Na všechny tyto úpravy se podařilo získat dodatečné externí finanční zdroje. Celostátní soutěže Komunální projekt roku pořádá i s podporou Sdružení místních samospráv ČR už sedmým rokem časopis Moderní obec.

Mimo výše uvedeného byl na radnici doplněn také moderní archivační systém pro odbor správních agend, dále vyvolávací systém, který také umožňuje objednávání termínů z domova přes internet, anebo čidla CO2, pomáhající regulovat provoz vzduchotechniky a tím také snižovat provozní náklady.

Hlavní aktér, místostarosta Petr Šula dodává: „Od první myšlenky v roce 2016, kdy předcházející koalice rozhodla o výstavbě nové budovy, až po kolaudaci v červenci letošního roku uběhlo 5 let, což je v současné době téměř nevídané. Tímto bych chtěl poděkovat také všem kolegům a zastupitelům, že nám umožnili všechna vylepšení realizovat. Děkuji i Úřadu městské části Praha 12 za nasazení a čas, který věnovali tomuto projektu. Bez spolupráce všech by nebylo možné tak velkou akci úspěšně dokončit.“

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme