Investice do školství a infrastruktury jsou pro nás prioritou

15. 9. 2021

TOP 09 má v tomto volebním období ve své kompetenci mimo jiné oblast školství, infrastruktury a evropských fondů. Já osobně měl na starost dostavbu nové radnice v Praze 12. V rámci dostavby nové radnice se nám podařilo získat dodatečné dotace na likvidaci azbestu, na vybudování akumulační nádrže na dešťovou vodu, která se bude využívat na zalévání zeleně. Další dotaci se podařilo získat na vybudování fotovoltaické elektrárny na střeše budovy. Ta bude pomáhat snižovat provozní náklady. A v neposlední řadě se podařilo zajistit dotaci ve výši 120 mil. korun na stavbu. Předcházející Rada městské části počítala s prodejem majetku ve výši až 150 mil Kč, což díky dotaci z hlavního města Prahy nakonec nebylo nutné.

V oblasti školství se nám podařilo získat dotaci na opravu školní jídelny ZŠ Rakovského. U školní kuchyně, která slouží pro 600 a více strávníků již po mnoho let hrozilo, že bude z havarijních důvodů zcela uzavřena. Kuchyně byla kompletně rekonstruována jak stavebně, tak technologicky. Díky vloženým prostředkům okolo 30 mil Kč jsme získali nejmodernější jídelnu na Praze 12. Podařilo se nám získat 12 mil Kč na přípravu projektové dokumentace pro výstavbu zcela nové školy v Komořanech. V mateřské škole na Točné byla opravena zatékající střecha a v ZŠ Zárubova se i letos pokračovalo v opravách opláštění a dalších stavebních pracích. Bývalá budova úřadu v Čechtické bude z dotace rekonstruována a poslouží k rozšíření kapacity MŠ Oáza. Pokračují pochopitelně také přípravy na výstavbu MŠ Mydlinky.

Pokračuje připojování na splaškovou kanalizaci v Komořanech. Již vloni se podařilo zahájit stavbu stoky, která povede z ulice Čs. exilu do Cholupic. Součástí bude i odkanalizování domů na Cholupickém vrchu. Stavba by měla být dokončena do konce roku 2022 a ve stejném roce by zde mělo být zřízeno nové výpustní místo. Stavební povolení na stoku, která odvede splaškové vody z Točné do Cholupic je již vydané a samotná realizace by měla být zahájena v druhé polovině roku 2022. Dokončuje se dokumentace pro stavební povolení na odkanalizování jižní části Točné, aby na konci roku 2022 mohly začít stavební práce i zde. Celkové investice do výstavba kanalizace má být okolo 800 mil Kč a stavbu financuje hlavní město Praha.

Petr Šula, místostarosta za TOP 09

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme