Záměr adrenalin parku na Jižním Městě – aktuální stav

2. 11. 2020

Protože stále častěji čelíme dotazům občanů, zejména vyznavačů řady volnočasových sportů „nového“ typu ohledně záměru výstavby adrenalin parku v Praze 11, a dokonce už vznikla i petice na podporu jeho realizace, dovolte mi, abych vás informoval o aktuálním stavu.

Faktem je, že v celé Praze stále chybí dostatek areálů pro neorganizované volnočasové sportovní aktivity mládeže ve věku 10 až 25 let, jejichž typickými reprezentanty jsou skateparky, bikeparky, pumptracky a nově též plochy pro parkour nebo bouldering. Praha 11 v tom není výjimkou, ale chceme to změnit.

 Vedení Městské části Praha 11 se rozhodlo nedostatek sportovišť tohoto typu řešit prioritně výstavbou jednoho komplexního „adrenalinového parku“ v lokalitě mezi ulicemi Mírového hnutí a K Horkám. Umístění parku v této oblasti na severovýchodním okraji městské části při benzínové pumpě OMV v linii dalších sportovních a rekreačních zařízení situovaných podél ulice Mírového hnutí považujeme za nejvhodnější. Na západě toto území začíná areálem krytého bazénu a multifunkční sportovní haly Jedenáctka VS, na východě končí přírodním parkem okolo Hostivařské přehrady a fotbalovými zázemím FC Háje JM. Námi navrhovaný areál Adrenalinového parku je zhruba uprostřed této linie na okraji přírodního parku a mimo bytovou zástavbu.

V současné době máme již zpracovanou podrobnou studii proveditelnosti včetně dopravního řešení daného území a čekáme na svěření potřebných pozemků od hl. m. Prahy. Bohužel, situaci zkomplikoval fakt, že ještě před námi o stejné pozemky požádal soukromý investor v rámci velké směny pozemků s hl. m. Prahou. Jakmile bude tato složitá situace vyřešena, věříme, že dojde k dohodě. Pak budeme objednávat projektovou dokumentaci na realizaci adrenalin parku (finanční krytí by mělo být již součástí rozpočtu na rok 2021) a následně po zajištění finančních prostředků na realizaci přikročíme k jeho výstavbě.

 Dirt park, modulární pumptrack a skate již v roce 2021

Mám ale velkou radost, že již nyní mohu pozitivně informovat o realizaci jiné nové volnočasové infrastruktury. Naše investiční oddělení intenzivně pracuje na dokončení několika výběrových řízení, jejichž výsledkem bude vybudování modulárního pumptracku a skate rampy při ZŠ Kupeckého. Jasné obrysy postupně dostává také realizace dirt parku za halou TJ Chodov, jehož vznik vzešel z participativního rozpočtu. Všechny uvedené moderní volnočasové aktivity by měly být realizovány v průběhu roku 2021, většina dokonce již v jeho prvním pololetí. Doufám, že tyto dobré zprávy, uvítají zejména ti, kterým potřebné zázemí pro jejich sporty zatím chybí.

Mgr. Jan Stárek

radní pro sport, kulturu a volný čas

Foto:  studie Sportovní projekty

Galerie
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme