Zajistit sekání trávníků na Praze 11 před volbami? Ale proč, vždyť máme na radnici na starosti důležitější věci...

9. 9. 2014

Starosta Mlejnský se např. v poslední době opravdu usilovně snaží protlačit přes magistrát prodej několika budov bývalých školek na Praze 11! A to navzdory svým tvrzením, jak mu leží na srdci zvyšování počtu míst ve školkách. A pak tu máme další důležité úkoly, např. přípravu prodeje lukrativního 628 m2 pozemku poblíž Hostivařské přehrady, který si starosta Mlejnský a spol. prosadili na zářijovém zasedání zastupitelstva naší městské části. Cena? 1650 Kč za m2! Čili pouhý zlomek tržní ceny resp. ohodnocení dle cenové mapy 4.560,-Kč/m2!!! Přitom kupující pan Porybný není žádným sociálním případem, kterému by se měla nabídnout takto dotovaná cena. Jedná se totiž o dlouholetého spolumajitele a šéfredaktora deníku Právo a přidruženého serveru Novinky.cz. Řadový občan je na tom o poznání hůře. Pro něj byla prodejní cena jiného pozemku (a to zanedbatelných 30 m2) v té samé lokalitě a na tom samém zastupitelstvu 3.192,-Kč/m2, tedy v zásadě dvakrát více než pro „VIP“ občana p. Porybného. Schválně si zkuste zajít na Mlejnského radnici a navrhnout, že za 1.036.000,- Kč byste si též rádi koupili pozemek o rozloze  628 m2 poblíž Hostivařského lesoparku. Pokud by takový byl, jeho tržní cena by byla mnohonásobkem uvedeného 1 milionu.

 Ale zpět k sekání trávníků. Možná máte ve svém SVJ, družstvu či na soukromém pozemku stejný problém, jako naše SVJ. Pořád mi vrtalo hlavou, proč jsou záhony i trávník okolo našeho domu tak zaplevelené, a to zejména jakýmsi pcháčem neboli bodlákem. Jen co byl tento vetřelec před několika týdny vzorně odplevelen, už je opět ve stovkách exemplářů zpět.

 Nu stačí se podívat na vedlejší trávník přes ulici, který spadá do správy MČ Prahy 11 (viz foto, pořízené 4.září). To samé se týká odkvetlých pampelišek, jejichž „potomky“ čekám na zeleni okolo našeho domu v nejbližších týdnech. Takhle má vypadat posekaný trávník?

 No nemá. Avšak radnice Prahy 11 tuto otázku zcela zanedbala, a tak jsme se na již zmíněném posledním zasedání zastupitelstva naší městské části z úst zástupkyně starosty Evy Štampachové (ODS) dozvěděli, že stávající smlouva na sekání trávy skončila k 31.červenci a od té doby radnici žádnou jinou neuzavřela!

O tomto stavu samozřejmě vedení naší městské části vědělo, ale nedokázalo uzavřít novou smlouvu v předstihu!!! V lepším případě jde o do očí bijící manažerské selhání. V horším případě se jedná o známku akutní finanční krize na naší radnici. V důsledku vytažení stovek milionů korun z rozpočtu (např. na „sociální bydlení“ v ubytovně Sandra a výstavbu „bydlení pro mladé“ v projektu Zahrady Opatov) již Praha 11 nemá peníze ani na řádnou péči o zeleň. A tak jsme se na zmiňovaném zářijovém zastupitelstvu s úžasem dozvěděli, že hospodaření naší městské části skončilo v 1. pololetí roku 2014 se schodkem více jak půl miliardy korun!

 Takže sekání trávy se prý řeší přes jakési ad hoc objednávky (navíc možná v rozporu se zákonem o veřejných zakázkách) a podle toho to na mnohých místech vypadá: prostě se neseká tak často, jak by se mělo. Co říci závěrem? Odpovím naším volebním sloganem: „Radnice Prahy 11 potřebuje změnu“!

Jakub Lepš, lídr TOP09 v komunálních volbách na Praze 11

foto archiv autora

Galerie
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme