Výzva jihoměstským zastupitelským klubům „My, co tady žijeme“ a „Hnutí pro Prahu 11“

16. 3. 2022

Dlouhodobá pověst zastupitelstva Prahy 11 jako jednoho z nejhorších v Praze se bohužel opět potvrzuje.

Úvodem chceme zdůraznit, že odsuzujeme kohokoliv, kdo šíří dezinformace zpochybňující suverenitu Ukrajiny a legitimitu české pomoci ukrajinským uprchlíkům. Na základě informací, že zastupitel Robert Vašíček (vyloučený z SPD, dnes zastupitelský klub „My, co tady žijeme“) se takového jednání dopouští, ho důrazně vyzýváme, ať tak nečiní. Vedení městské části Praha 11, jehož jsme součástí, má na ruskou agresi proti Ukrajině od počátku jasný názor, který je shodný s oficiálním postojem ČR. Již od počátku ruského útoku se naše radnice snaží Ukrajině a jejím občanům v maximální možné míře pomáhat.

Hnutí pro Prahu 11 (HPP11) však nyní zneužívá současnou složitou mezinárodní situaci i nesnadnou  politickou situaci na Praze 11. Prostřednictvím kritiky výše zmíněného známého provokatéra zastupitele Roberta Vašíčka má v úmyslu zkomplikovat pokračování zastupitelstva MČ Prahy 11, které by zítra mělo dokončit projednávání návrhu rozpočtu na rok 2022 a schválit ho.

Musíme proto připomenout, že HPP11 se nedávno dostalo do celostátních médií, když předseda zastupitelského klubu HPP11 (a bývalý starosta Prahy 11!) v přímém přenosu ze zastupitelstva oznámil, že v radě Prahy 11 sedí „židobolševický materiál“. Ani Jiří Štyler, ani nikdo jiný z HPP11 se dodnes za tento rasistický a anti-semitský výrok neomluvil a z žádných funkcí nerezignoval, ačkoliv tento výrok ostře odsoudila např. i Židovská obec v Praze (www.kehilaprag.cz/cs/novinky/vyjadreni-k-antisemitskemu-incidentu).

Praha 11 je bohužel i nyní, tedy v březnu, v rozpočtovém provizoriu, což poškozuje úplně všechny. Stojí veškeré připravené investice, nejsme schopni přijímat připravené dotace od hl. m. Prahy ani schvalovat potřebné dotace ze strany Prahy 11. V neposlední řadě teprve po schválení rozpočtu bude možné poskytnout již odhlasovanou pomoc Prahy 11 ve prospěch Ukrajiny ve výši 600 tisíc Kč.

Nesouhlasíme proto se snahou HPP11 zařadit do programu jakousi výzvu směrem k Robertu Vašíčkovi (www.facebook.com/321914187496/posts/10159820655427497) a tím toto třetí (!) pokračování rozpočtového zastupitelstva nadále rozkládat s cílem oddálit schválení rozpočtu.

Plně respektujeme právo HPP11 kohokoliv vyzvat k omluvě či rezignaci. I my jsme vyzvali HPP11 k omluvě za výrok o „židobolševickém materiálu“ (i my nyní v tomto textu adresujeme výzvu Robertu Vašíčkovi), avšak nikdy jsme tento rasistický a anti-semitský výrok nenavrhovali k projednání jako bod na zastupitelstvu, na kterém bychom si zkoušeli „hřát politickou polívčičku“ a získávat „politické body“.

Za TOP 09 Praha 11:

Tereza Dolanská, Tomáš Jileček, Jakub Lepš, Jan Mareš, Jan Stárek

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme