Vysadili jsme téměř 200 nových stromů na Jižním Městě

6. 1. 2020

Pro Prahu 11 jsme vloni získali magistrátní dotaci ve výši 2,17 milionu Kč na výsadbu nových stromů, a to na základě velmi kvalitně zpracovaných podkladů od našeho jihoměstského odboru životního prostředí.

Získané prostředky jsme využili k vysazení celkem 167 kusů dřevin. Výše dotace nám i přes rostoucí ceny umožnila zakoupit relativně vzrostlé stromy. Ty byly naskladněny 24. října loňského roku a ihned poté započala jejich výsadba, která byla kompletně ukončena počátkem prosince. Velké poděkování patří pracovníkům střediska údržby zeleně a komunikací naší Jihoměstské majetkové, a. s., kteří stromy vysadili a i nadále o ně pečují, např. zajišťováním zálivky do doby, dokud nezamrzne zem či nenapadne sníh. Dalších 27 stromů bylo v průběhu listopadu vysazeno jako náhrada za suché či jinak poškozené stromy, celkem tedy bylo během šesti týdnů vysazeno 194 nových stromů.

Druhově se jedná převážně o javory, lípy, habry, lísky turecké, jasany, duby a další druhy listnatých stromů. Pokud alespoň občas chodíte po Jižním Městě pěšky, určitě jste je na řadě míst zaznamenali, poznáte je mj. podle bíle natřeného kmene. Jedná se o speciální ochranný nátěr na kmeny Arbo-flex, který stromy chrání před škodami způsobenými teplotními vlivy (sluneční nekróza, mrazové trhliny) či okusem zvěří a různými škůdci. Již při jednom nátěru chrání kůru stromů celoročně, a to po dobu minimálně 5 let. Původně se stromy obalovaly jutou, později rákosovými rohožemi, avšak tato technologie má lepší účinnost a jednoduší aplikaci. Nátěr zůstává elastický a s kmenem tzv. roste.

Na závěr chci ještě poděkovat paní ředitelce, učitelkám a dětem z naší jihoměstské ekoškolky Markušova, kteří o tuto výsadbu stromů projevili velký zájem a několik nám jich pomohli vysadit a ozdobit (viz foto).

Mgr. Jakub Lepš

místostarosta pro životní prostředí