Vyjádření zastupitelského klubu TOP 09/STAN ohledně situace v AR DELTA a. s.

19. 4. 2021

Zastupitelský klub TOP 09/STAN obdržel informaci o rezignaci Mgr. Terezy Dolanské z funkce člena správní rady společnosti AR DELTA a. s.

Mgr. Tereza Dolanská byla klubem TOP 09/STAN do funkce člena správní rady společnosti, která staví projekt Aréna ledových sportů na Praze 11, nominována v březnu loňského roku, kdy MČ Praha 11 vstoupila do této společnosti jako 50% vlastník akcií. Druhým akcionářem je soukromý investor.

K 1. 1. 2021 vstoupila v účinnost novela zákona o obchodních korporacích, která zásadním způsobem změnila strukturu orgánů společnosti a právní postavení členů správní rady. Toto postavení nyní neodpovídá tomu, do jakého členové správní rady loni vstupovali, a zejména neodpovídá uzavřené akcionářské smlouvě mezi městskou částí a soukromým investorem. Před účinností novely zákona měla správní rada kromě kontrolní funkce určovat základní zaměření společnosti a akcionářská smlouva nastavila mechanismy, které zajišťovaly vyvážené podmínky pro oba akcionáře. Za běžné obchodní vedení společnosti odpovídal statutární ředitel.

Od 1. ledna 2021 zákon zrušil funkci statutárního ředitele a jediným statutárním a zároveň kontrolním orgánem se nově stala osmičlenná správní rada. Pravidla jejího jednání nejsou upravena ani stanovami, ani akcionářskou smlouvou. Podle podpůrných zákonných ustanovení je každý z členů správní rady nyní pověřen obchodním vedením a je oprávněn jednat za společnost samostatně. Podle zákona i podle akcionářské smlouvy je nutné upravit stanovy společnosti. Takový krok může odsouhlasit v zastoupení MČ Praha 11 jen její zastupitelstvo.

Stanovy společnosti jsou společností připravené a druhým akcionářem odsouhlasené již od podzimu 2020. Jejich nově navržené znění dokonce posiluje postavení městské části oproti původně předpokládanému stavu. Stávající situace je pro městskou část značně nevýhodná, a ačkoli Mgr. Tereza Dolanská na uvedená úskalí upozorňuje dlouhodobě, do dnešního dne se nepodařilo stanovy ze strany městské části schválit.

Na zastupitelstvu MČ, které se konalo 28. 1. 2021, nebylo s tímto bodem počítáno vůbec, proto Mgr. Tereza Dolanská požádala vedení MČ Praha 11 o schválení nových stanov společnosti v nejbližším následujícím termínu konání zastupitelstva. Jako hlavní důvod uvedla nutnost ukončit rizikové období, kdy vnitřní fungování společnosti není v souladu s dohodou akcionářů a právními předpisy. Vzhledem k tomu, že zastupitelstvo 15. 4. 2021 neschválilo svůj program, a stanovy tím pádem schváleny nebyly, Mgr. Tereza Dolanská na svou funkci rezignovala.

I zastupitelský klub TOP 09/STAN nesouhlasí s dalším prodlužováním období, po které jsou kompetence členů orgánů nastaveny jinak, než jak předpokládá schválená dohoda akcionářů. Výstavbu Arény ledových sportů však zastupitelský klub TOP 09/STAN nadále podporuje a je připraven nominovat svého zástupce na člena představenstva nebo dozorčí rady podle nových stanov společnosti, jakmile budou zastupitelstvem MČ Praha 11 schváleny.

V Praze 18. 4. 2021

Za klub TOP 09/STAN T. Dolanská a R. Soukupová