Víme, že jdeme v kultuře tou správnou cestou

8. 11. 2021

Zaujme vás na první pohled. Temperamentní žena s nepřehlédnutelnou energií, která práci v kultuře bere jako velkou výzvu. Od začátku svého působení v Kulturním centru Zahrada (KCZ) vnímá, že oživit nebo přinést kulturu do sídlištní zástavby není jednoduché. Snaží se to dělat s maximálním nasazením a co nejlépe. To samozřejmě nejde  bez skvělého pracovního týmu, který v průběhu let vytvořila a také bez podpory radnice. Iva Molenová, ředitelka společnosti Kulturní Jižní Město.

 

Iva Molenová

  • Na Jižní Město se s rodiči přestěhovala v r. 1981 a s krátkou přestávkou tady bydlí stále.
  • Obě svoje děti  vozila v kočárku do Milíčovského lesa, tuhle část jedenáctky má totiž moc ráda.
  • V Kulturním Jižním Městě je na různých pozicích od r. 2015, jako ředitelka nyní začíná pátý rok.
  • V KC Zahrada zanechala trvalou stopu. V roce Olgy Havlové, r. 2018, navázala spolupráci s Výborem dobré vůle – nadací Olgy Havlové a připojila se k jejich sázení stromů. Od té doby tady roste javor, opatřený pamětní cedulkou.

 

Nabídka kultury pro všechny věkové kategorie, to není úplně jednoduchá práce?

Máte pravdu, program i kroužky KCZ jsou skutečně nabídkou pro všechny. Nejmladším je kolem půl roku a jsou tu v rámci jediného festivalu pro batolata KUK!. Ten jsme pořádali dvakrát, vloni byla kvůli COVIDu pauza. Nově vzniknul za mého působení kroužek dovedností na PC pro děti od deseti let Hackřík. Letos jsme museli pro velký zájem  otevřít třetí termín. Pro rodiče s dětmi máme společné tvoření v keramickém kroužku, oblíbená je jóga pro všechny – od těhotných, pokročilých až po seniory.  Ti k nám docházejí buď v rámci Klubu aktivního stáří, kurzů jógy nebo se účastní pravidelných odpoledních koncertů k poslechu i tanci. Mile nás překvapila účast na Mikulášském a Dušičkovém průvodu a především na Jihoměstském Masopustu, který byl absolutní novinkou na Jižním Městě. Oslavy Dne dětí, před Chodovskou tvrzí mají každý rok stále více návštěvníků  stejně jako pálení čarodějnic. Oblíbené jsou programy ve venkovních prostorách KCZ, ať už grilování v rámci integračního programu zaměřeného na soužití s národnostními menšinami na Jižním Městě, nebo venkovní folkové koncerty u ohně, letní kino či pohádky pod širým nebem.  

Jak  vnímáte Zahradu a Chodovskou tvrz obecně?

Obě kulturní střediska jsou zcela odlišná, ale právě to přináší víc možností. Chodovská  tvrz je vhodná pro komornější pořady, nabízí  prostor svého nádvoří, které využíváme nejen v letních měsících pro pravidelné koncerty a pohádky pro děti, ale i pro cyklus vánočních pořadů. Před třemi lety jsme tady poprvé pořádali Vánoce na Chodovské tvrzi, které tady mají magickou atmosféru. Vánoční mše Jakuba Jana Ryby na zaplněném nádvoří, provoněném svařákem a perníčky, kdy se k symfonickému orchestru Dalibora Havlíčka svým zpěvem přidávají návštěvníci, to jsou jedny z nejkrásnějších momentů v celém roce. Letos v létě jsme poprvé nabídli nádvoří Divadlu na Jezerce, které tady zrealizovalo úspěšnou letní scénu.  Odehrál se tu druhý ročník Jazzfestu a tradiční cyklus komorních koncertů Tóny Chodovské tvrze.

Po téměř dva roky trvajících peripetiích se Vám podařilo v parku u tvrze instalovat sochu Sluneční vůz autora Ivana Jilemnického

Na to jsem opravdu hrdá.  Autor je předčasně zesnulý bratr Elen Jilemnické, autorky sousoší Čtyři roční období, které zdobí park již řadu let. Sluneční vůz byl v naprosto neodpovídajících podmínkách uložen, či spíše pohozen, v jakémsi průmyslovém areálu a podařilo se nám jej zachránit za pět minut dvanáct.

 Řekněte nám, co Vás těší a co se podařilo

Radost mám z Tónů Chodovské tvrze a Dnů Prahy 11. U Tónů, kde je hlavní hvězdou virtuos Jaroslav Svěcený, jsme letos zásadně zasáhli do dramaturgie, realizovali jsme čtyři koncerty a pozvali Dagmar Peckovou s Pěvissimem a Petra Maláska s Lenkou Novou. Díky velmi pozitivní zpětné vazbě víme, že jsme se vydali správnou cestou. Co se týká  Dnů Prahy 11 městských slavností, ty vzhledem k náročnosti připravujeme s ročním předstihem. Chystáme právě program na r. 2022 a věřím, že bude minimálně skvělý, jako ten letošní, který se mimořádně povedl.

Těší mě navázání spolupráce s jihoměstským FOD Klokánkem. Dlouho jsem přemýšlela, jakým způsobem je podpořit. Zorganizovala jsem benefiční tombolu v rámci Reprezentačního plesu Prahy 11, který pro městskou část pořádáme. Podařilo se nám již dvakrát díky této společenské akci získat finanční podporu, jejíž celý výtěžek byl přímo na plese předán.

Ivo, díky za milé pozitivní povídání, přeji Vám i celému Kulturnímu Jižnímu Městu ať máte šťastnou ruku při realizaci akcí a výběru interpretů a hlavně, ať si  každý najde to své :-).

Jan Stárek, radní MČ Praha 11 za TOP 09

foro archiv I. Molenové

Galerie
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme