Územní studie pro lokalitu okolí stanice metra Roztyly – krok vpřed nebo zklamání?

2. 12. 2020

V posledních letech se pozornost obyvatel Roztyl soustředila k územní studii, pořizované Magistrátem hlavního města Prahy. Splnila její finální podoba očekávání? Společenský konsenzus je jedním z cílů územního plánování. Podle nás územní studie tento cíl ani svůj úkol nesplnila.

Od roku 2017 spolupracovala Městská část Praha 11 na pořízení územní studie v území při stanici metra Roztyly. Prvotní žádost o její zpracování vznesly občanské spolky, v lokalitě působící: 4-občanská z.s., Zelené Roztyly, z.s. a Ochrana Roztyl, z.s. K pořízení územní studie bylo přistoupeno proto, aby byly koncepčním způsobem řešeny problémy v daném území, když zde dlouhodobě probíhalo nekoordinované individuální plánování změn využití území jednotlivými subjekty, vlastníky pozemků. Pořizovatelem územní studie je Magistrát hl.m. Prahy, kterému Městská část Praha 11 poskytla jí zpracované podněty. Požadovala prověřit a navrhnout zejména ochranu přírodních a rekreačních funkcí přilehlého lesa, dále např. potřebu dosavadního terminálu pro meziměstskou autobusovou dopravu, možnost vybudování druhého výstupu ze stanice metra, a dát území koncepci a řád. Studie měla být podkladem pro zpracování Metropolitního plánu a případných změn platného územního plánu, s cílem stanovit ucelenou koncepci území a ochranu hodnot území.

V září 2019 pořizovatel studie, Magistrát hl.m.Prahy, představil její návrh, který byl předmětem veřejného projednání. V KC Zahrada se pořizovatel setkal s nevolí místních obyvatel, kteří projevili s návrhem studie nesouhlas. Městská část Praha 11 podala připomínky, v nichž zdůraznila, že návrh územní studie jen částečně splňuje zadání a původní záměr, proč bylo k pořízení územní studie přistoupeno, a konstatovala, že návrh územní studie v přemrštěné míře navrhuje urbanizaci území s možným negativním dopadem na ochranu jeho přírodních hodnot.

I místní organizace TOP 09 Praha 11 podala ve stanovené lhůtě připomínky zásadního charakteru. Požadovali jsme přepracování navržené studie, které bude zohledňovat stávající funkce území a trvale udržitelný rozvoj lokality s ohledem na vliv na životní prostředí a životní podmínky obyvatel. Územní studie měla a má mít za cíl zlepšení a asanaci stavu území, nikoli jeho zhoršení, k němuž enormní urbanizace lokality beze všech pochybností povede. Více v příspěvku na FCB zde.

O rok později MHMP zaslal Městské části Praha 11 upravenou finální verzi územní studie. Ačkoli některé připomínky zohledněny byly, přesto Komise pro strategické a územní plánování konstatovala usnesením ze dne 12.10.2020, že hodnota územní studie je skličující a přes některé akceptované připomínky je pro městskou část nepřijatelná. Následně Rada městské části přijala usnesení, kterým vyjádřila znepokojení nad výsledkem finálního řešení území a konstatovala, že nebyly plně naplněny požadavky zadání, zejména nalezení vhodného poměru mezi funkcí přírodní a rekreační, a ostatními urbanizujícími funkcemi.

Dne 22.10.2020 byla územní studie vložena do evidence územně plánovací činnosti. Tím se územní studie stává neopominutelným podkladem pro rozhodování o stavebních záměrech v území.

Bohužel se tak nepodařilo nalézt dohodu o celkovém budoucím využití území, kterou zúčastnění aktéři, od spolků, místních obyvatel, městské části, přes vlastníky dotčených pozemků, očekávali.

Mgr. Tereza Dolanská

místopředsedkyně MO TOP 09 Praha 11,