Středisko sportu Jihoměstské majetkové v časech koronakrize

5. 10. 2020

Správní společnost Jihoměstská majetková se mimo jiné stará také o sportovní haly ve vlastnictví Městské části Praha 11. Konkrétně jde o starší sportovní halu Jižní Město u ZŠ Květnového vítězství, multifunkční halu Jedenáctka VS v ulici Mírového hnutí situovanou vedle plaveckého bazénu a novou halu při ZŠ Campanus, kterou však provozuje přímo škola. Zároveň zodpovídá také za venkovní sportovní areál Hrabákova.

V rámci této firmy bylo zřízeno středisko sportu, které se při přebírání správy a provozu zmíněných sportovišť zavázalo, že budou využívána primárně sportovními oddíly z Jižního Města. Je skvělé, že se tento hlavní cíl daří dlouhodobě plnit. Bohužel s tzv. koronakrizí přišlo i vynucené uzavření sportovišť, které jen za období březen až červen 2020 přineslo oproti stejnému období roku 2019 ztrátu na výnosech převyšující částku 2 miliony korun! Tyto finanční prostředky proto nyní citelně chybí.

Velkým úspěchem ale je, že Jihoměstská majetková získala v tomto roce účelovou dotaci od hl. m. Prahy v celkové výši 1,5 mil. Kč, a to na náklady spojené přímo s provozem našich sportovních hal (teplo, elektřina, vodné, stočné atd.). Jedná se o rekordní získanou částku. Velký dík patří celému týmu střediska za přípravu podkladů pro žádost o dotaci. Velmi dobře se mi s nimi spolupracuje.

Nemáme však vůbec vyhráno. Obsazenost hal byla a je menší i v dalších měsících a vývoj epidemiologické situace také není příliš příznivý. S kolegy z rady městské části i Jihoměstské majetkové tak nyní intenzivně řešíme, jak této městské společnosti stoprocentně vlastněné Prahou 11 finančně pomoci. Nechceme, aby ztráty z výnosů podnájmů hal způsobené vládními opatřeními, zasáhly další subjekty v řetězci, tedy primárně sportovní oddíly z Jižního Města. To se nám naštěstí již podařilo díky hl. m. Praze u našich základních škol, které mají rovněž ztráty z podnájmů tělocvičen. Vedení městské části se snaží kompenzovat ztráty správní firmy tak, aby bylo možné i nadále udržet ceny podnájmů hal na příznivé úrovni.

Mgr. Jan Stárek

radní pro sport, kulturu a volný čas

fotoArchiv MČ Praha 11