Stop prodeji školských budov a pozemků na Praze 11

6. 2. 2015

V roce 2013 se předchozí vedení naší městské části rozhodlo, že vedle stamilionových příjmů z privatizace bytů potřebuje na své bohulibé projekty ještě další desítky milionů korun. A tak vznikl mimo jiné záměr prodeje školských objektů, které patří hlavnímu městu Praze a naše městská část je má ve svěřené správě. Konkrétně se jednalo o areál mateřské školy v ul. Hrudičkova včetně 1047 m2 nezastavěných ploch (současným nájemcem je soukromá Montessori škola) a areál mateřské školy v ul. Stříbrského, včetně 1596 m2 nezastavěných, souvisejících pozemků (současným nájemcem je Střední odborná škola multimediální a propagační tvorby). Oba tito nájemci o koupi projevili zájem. Původně byly ještě nabídnuty k odkoupení celé areály MŠ Machkova - celkem v tomto případě dokonce 8902 m2! (viz snímek) - a MŠ Chomutovická, celkem 3965 m2.

Na první pohled celý plán nevypadá úplně špatně. Z nájemců by se stali majitelé, Praha 11 by sice přišla o pravidelné nájemné, avšak získala by těmito prodeji krátce před letošními volbami další desítky milionu korun a např. areál Jedenáctka VS mohl být ještě o něco luxusnější a dokonalejší (= ještě víc předražený, než již byl).

Nicméně tímto prodejem by zároveň Praha 11 (po krátké blokační lhůtě) navždy ztratila možnost určovat, zda i v budoucnu budou tyto objekty využívány pro vzdělávací účely, nebo případně v souvislosti s demografickými změnami pro různé sociální záměry. V neposlední řadě se můžeme ptát, jaké projekty by mohly být realizovány na přilehlých pozemcích, které též měly být součástí prodeje. Jaký byl smysl plánu zbavit se školských budov v době, kdy mezi jedno z hlavních témat Prahy 11 patří nedostatek míst v mateřských školách, obavy z podobného problému na školách základních v nejbližších letech a v neposlední řadě i nulová nabídka míst v jeslích?

Bývalé vedení radnice se pod vedením starosty Mlejnského urputně snažilo pro tyto prodeje získat nezbytný souhlas Hl.m. Prahy. Naštěstí Rada Hlavního města Prahy tyto žádosti vrátila zpět na městskou část a naše nová Rada Prahy 11 plány na prodej definitivně smetla ze stolu dne 2. prosince 2014. Tyto školské objekty vč. pozemků tak nadále zůstávají v majetku hl.m. Prahy a správě Městské části Praha 11 a tudíž i nadále je v možnosti městské části rozhodovat o jejich nejlepším využití pro potřeby naší čtvrti. Tyto objekty resp. areály jsou ve své podstatě jedinými reálnými nástroji naší městské části pro řešení mnoha budoucích problémů v oblasti školské, sociální či kulturní.

Mgr. Jakub Lepš, zástupce starosty

Ing. Stanislav Urbánek, radní

Tento článek původně vyšel v časopisu Klíč č. 1, ročník XXIII

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme